Politiskt avskedstal av Mona Sahlin
Arkivbild på Mona Sahlin (Foto: Jonathan Nackstrand / AFP)


När Mona Sahlin på lördagen gjorde sitt politiska avskedstal vid Socialdemokraternas förtroenderåd, hoppades hon att krisinsikten hos partiet skulle hålla i sig längre än det gjorde efter valet 2006.

Som partiledare var hon tvungen att hålla sig inom visa ramar men i talet på lördagen hade hon en annan frihet. Partiet måste ändra sin politik göra den tydligare för att återta regeringsmakten.

– Samarbetet med Miljöpartiet eller med både Miljöpartiet och Vänsterpartiet signalerar två helt olika vägval. Det såg de svenska väljarna och det såg jag, sade Sahlin enligt SR.

Att partiet tvingade henne att samarbeta med Vänsterpartiet väckte uppseende och hon sade enligt DN efteråt:

– Ska vi göra upp med blockpolitiken någon gång så spelar det roll om man väljer Miljöpartiet eller Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Sahlin vill därför att hennes efterträdare ska få ett tydligt mandat att leda och att man sedan litar på att dennes vägval kommer att bli bra.

Att knacka dörr som socialdemokratisk partiledare var inte någon behaglig uppgift för henne i år. Sahlin sade att hon aldrig vill göra det igen för hon mötes av de som sade: ja, ja vi ska rösta på er trots att vi bor i villa, har jobb och tjänar bra.

Någon framgång hos väljarna inom jobbpolitiken vann inte socialdemokraterna vid valet. Sahlin anser att partiet måste utveckla sin jobbpolitik, såväl som ompröva sin syn på arbetslöshetsförsäkringen och arbetsskatteavdragen.

Hon ansåg att eftersom väljarna vill ha kvar jobbskatteavdragen och inte krävt att de ska tas bort:

– Då bör inte heller vi göra det.

Mona Sahlin hoppas att ett starkare och modernare socialdemokratiskt parti kommer att växa fram.