Politiska tjänstemän: "Det var väldigt pampigt"
Foto: Yvonne Kleberg, Epoch Times


Från sitt arbete i riksdagshuset kom Erik Granberg och Ola Nilsson, som arbetar som politisk sakkunnig respektive politisk sekreterare hos kristdemokraterna, till Cirkus och dagens Shen Yun-föreställning. I pausen talade ET med de båda om det de hittills hade sett.

– Det var väldigt pampigt, rikt på färger och intryck, spännande asiatiskt, sade Erik Granberg.

– Man känner att vår kultur är lite fattig när man ser det här. Kina har en väldigt rik kultur verkar det som, tyckte Ola Nilsson.

Som politiskt intresserade fastnade de för numret Den uppstigna lotusblomman. Det handlar om tre kvinnor som fängslats för att de utövar den andliga metoden Falun Gong och en av dem blir dödad av en vakt. Koppling drogs till situationen i dagens Tibet och därför var det både spännande och aktuellt ansåg de båda.

– Och jag kan tänka mig att den är väldigt svårt att framföra, den är ju regimkritisk. Det är mycket känslor kan jag tänka mig från kinesiskt håll. Att sådant kan förekomma i vår tid. När man själv bor i ett fritt och demokratiskt land, tänker man på alla kinesiska saker man har i sitt hem. Vi har nog en positiv bild av Kina, med bra tillväxt. Men så finns det ju också den mörka sidan av Kina, säger Ola Nilsson.

Vad anser de om den kinesiska ambassadens försök att stoppa den här föreställningen?

– Det är nästan lite förvånande, säger Erik Granberg, att de vågade ta det steget för jag tror det bara slår tillbaka på dem själva, för det visar på skillnaderna mellan rättigheter och friheter mellan de två länderna. Det är väldigt talande och föreställningen visar ju vad den står för.

– Ja, vad ska man förvänta sig av en diktatur? Det visar väl deras rätta ansikte på något sätt. Men man förväntar sig lite mer av dem nu när de ska ha OS tycker jag, säger Ola Granberg.