Politikerstödd protest mot ekonomiska reformer i New Delhi
En demonstration mot ekonomiska reformer anordnades av en tidigare nyckelperson i koalitionsregeringen i Indiens huvudstad New Delhi, den 1 oktober. (Foto: Kunal Shaw/Epoch Times)


Den indiska regeringen får kritik för sina nya ekonomiska reformer.  Mamata Banerjee, som tidigare varit en nyckelperson i koalitionsregeringen, drog tillbaka sitt stöd för regeringen för tio dagar sedan och anordnade ett protestmöte i den indiska huvudstaden på måndagen.

”Jag kommer att åka runt överallt i Indien för att skydda den indiska affärsverksamheten, bönderna, arbetarna och Indiens folk”, sade Banerjee, ledare för Trinamool-kongressen, när hon höll ett tal inför de cirka 5 000 människorna som hade samlats i New Delhi.

Banerjee sade i sitt tal att hon förbereder en misstroendeförklaring mot regeringen och planerar rikstäckande protester under de kommande månaderna.

Den indiska regeringen har nyligen lanserat en rad reformer i ett försök att stärka en avtagande ekonomi. Reformerna innebär att utländska direktinvesteringar i detaljhandeln blir tillåtna, att priset på diesel får höjas och tillgången på subventionerade gasoltuber för matlagning begränsas.

”Regeringen har höjt priset på diesel med 52 procent sedan juli 2009 och varje prisökning medför i slutänden att konsumenterna får dyrare livsmedel och andra förnödenheter” står det i ett flygblad som delades ut under demonstrationen.

Runt om i landet har det redan tidigare förekommit flera protester mot höjningen av dieselpriset. Många fiskare i den indiska delstaten Tamil Nadu i södra Indien har beslutat att ställa närmare 3 000 fiskebåtar på land under obestämd tid från och med den 5 oktober i protest mot det ökade dieselpriset.

Centralregeringen har försvarat sig genom att säga att de olika indiska delstaterna har rätt att välja om de vill tillåta utländska företag att etablera butiker tillsammans med en indisk partner. Men Banerjee och andra säger att när en kedja som Wal-Mart får fäste i landet kommer den att sprida sig till alla delar av landet, oavsett den lokala opinionen.

”Den här ekonomiska politiken kommer inte att gynna folket i Indien i det långa loppet”, sade Dinesh Trivedi, tidigare järnvägsminister och medlem av Trinamool-kongressen i ett tal till demonstranterna.

Som svar på Banerjees protest organiserade kongressen i Västbengalen en demonstration i Kolkata på måndagen, till stöd för den utländska direktinvesteringspolitiken. I det senaste valet vann Trinamool-kongressen över den sedan länge styrande vänsterorienterade regeringen i Västbengalen.

Översatt från engelska