Politiker vill skapa debatt om avstängning av fri kinesisk tv-station
Yi Zhang från NTDTV i Sverige, vid fredagens presskonferens om Eutelsats stängning av signalen till Kina. (Foto: Sofia Partanen/Epoch Times)


NTDTV:s sändningar till Kina har varit blockerade i en månad. Tv-stationen, som även har reportrar i Sverige, söker internationellt stöd för att satellitfönstret åter ska öppnas. Flera svenska politiker har tagit tag i frågan.

Göran Lindblad (m) vill skapa debatt i frågan och har bland annat skickat ett brev till Carl Bildt med frågan: ”Hur kommer Sverige att agera för att det kinesiska folket fortfarande kommer att ha tillgång till fri TV?” 

Även Andreas Norlén (m) och Cecilia Wigström (fp) har engagerat sig och skrivit på en petition till Eutelsat, tillsammans med femtio andra EU-parlamentariker.

Två representanter från den kinesiskspråkiga tv-kanalen New Tang Dynasty Television (NTDTV), Yi Zhang och Elefteria Kalogritsa, höll i fredags en presskonferens i World Trade Center i Stockholm för att informera svenska medier om Eutelsats stängning av deras satellitsändning till Kina.

Yi Zhang nämnde att svenska politiker blivit informerade om läget, men underströk samtidigt att många har semester, och har därför inte kunnat ännu agera i frågan.

Ordföranden och vd:n för Eutelsat, Guiliano Beretta, bröt tv-kanalens sändningar till Kina den 16 juni, vilket betyder att miljontals kineser inne i Kina gått miste om tillgången till ocensurerade nyheter. NTDTV har inte fått någon rimlig förklaring av Eutelsat varför tv-kanalen stängts ner av, förutom det luddiga svaret att det skulle vara en ”avvikelse i strömförsörjningen”.

Reportrar utan gränser har presenterat bevis som pekar på att Beretta tagit ett taktiskt beslut att ställa sig in hos Peking då de satt krav på att stänga tv-kanalen, i syfte att gagna fortsatta affärsuppgörelser.

I ett inspelat samtal som Reportrar utan gränser har tillgång till, säger en anställd på Eutelsat i Peking att det var deras företags vd i Frankrike ”som beslutade att stoppa NTDTV:s signal. […] Vi kunde ha stängt av vilken transponder som helst. […] Det var för att vi fick upprepade klagomål och påstötningar från den kinesiska regeringen”.

Redan 2005 försökte Eutelsat stänga av NTDTV på grund av affärsmässiga påtryckningar från Kina. Kraftiga påtryckningar från EU-parlamentet och andra aktörer tvingade emellertid Eutelsat att börja sända igen, sade Kalogritsa under presskonferensen.

NTDTV skriver i ett uttalande att de uppmanar det internationella samfundet, Eutelsat och dess aktieägare, media och de som står upp för det fria flödet av information ”att än en gång driva tillbaka Berettas försök och rädda det enda fria satellitfönstret, återställa den fria tillgången till ocensurerade tv-program för miljontals kineser”.

Kalogritsa rekommenderar att man läser transkriberingen till telefonsamtalet som Reportrar utan gränser har tillgängligt på sin engelskspråkiga webbsida.

– Det är verkligen ruggigt och avslöjar hur Eutelsat opererar i Kina och hur nära samarbete de har med regimen, sade hon.