"Politik bakom bomberna i Bangkok"
THAILAND, Bangkok: En utländsk turist har skadats av en bombattack och får nu hjälp av sjukdvårdspersonalen i Bangkok, sent på kvällen den 31 december 2006. Tre personer dödades och minst 30 personer skadades varav nio utlänningar. (Foto: AFP)


Thailands premiärminister Surayud Chulanont hävdar att politiker snarare än muslimska separatister ligger bakom gårdagens bomber. Tre människor dödades och 38 skadades av laddningarna i Bangkok på nyårsaftonen.

– Att döma av de bevis vi har samlat in är möjligheten ganska liten att det här är kopplat till upproret i söder. Det handlar snarare om folk som har förlorat sina politiska förmåner, sade Surayud på en presskonferens i dag, uppenbarligen med syftning på den förra premiärministern Thaksin Shinawatras krets.

Thaksin störtades den 19 september av militären sedan han gjort stora ansträngningar att hålla sig kvar vid makten trots omfattande protester mot honom för påstådd ekonomisk brottslighet.

– De som genomförde bombningarna var illasinnade personer som vill få till stånd en politisk verkan. De vill skapa en bild av ett politiskt labilt Thailand, sade premiärministern.

– Den typ av bomber som användes, de platser och den tidpunkt de valde visar att deras avsikt var att orsaka panik och rädsla.

Thaksins närmaste medarbetare Prommin Lertsuridej har beordrats att rapportera till Nationella säkerhetsrådet, rapporterar thailändska massmedier.

Thaksin själv befinner sig i Kina, meddelade hans advokat.

Totalt nio bomber exploderade runtom i Bangkok på nyårsafton. I dag rapporterades att tre människor dödats och 38 skadats av laddningarna. Bland de skadade var nio utlänningar, men inga svenskar har såvitt känt kommit till skada.

Thailands nyårsfirande stoppades på grund av bomberna.

De utländska turisterna skadades av en laddning som sprängdes vid tolvslaget.

– Vi har haft en person på sjukhuset. Där finns sju skadade, men ingen av dem är svenskar eller skandinaver, sade Liselott Martynenko Agerlid vid svenska ambassaden till TT.

Sju bomber exploderade under eftermiddagen, följda av ytterligare två kring tolvslaget.

Muslimer i Thailands tre sydligaste provinser har begått ett stort antal terrormord på buddhister de senaste åren i protest mot överhögheten i Bangkok. De har också genomfört seriebombningar av samma typ som nyårshelgens, men inte i huvudstaden.

Polischefen Achiravit Supanpasat sade redan i går kväll att han inte tror att muslimska separatister låg bakom, och en källa inom underrättelseväsendet antydde att dåden snarare hade med det politiska spelet att göra.