Polisprovokatörer misstänks ha satt eld på polisbilar under upplopp
Den här bilden som togs den 12 juni visar skadade polisbilar som välts under protesterna i Xintang utanför Guangzhou i södra Kina. (Foto: STR/AFP/Getty Images)


Bilderna på brända polisbilar i Xintang har spridits över världen, som bevis på att våldsamma upplopp ägt rum i denna förort till Guangzhou i södra Kina. Personer som bor i staden och de som känner till den kinesiska regimens sätt att hantera saker och ting menar att mycket tyder på att myndigheterna drev fram bränderna.

Massprotester bröt ut den 10 juni efter att poliser enligt uppgift sparkat en gravid gatuförsäljare, en migrantarbetare från Sichuanprovinsen i västra Kina. Incidenten retade upp migrantarbetarna på jeansfabrikerna i Xintang och de gick ut på gatorna, där folkmassorna beräknas ha växt till tiotusentals personer.  

Tidigt på morgonen den 13 juni ska demonstranterna ha tänt eld på dussintals polis- och utryckningsfordon. Strax efter det kom militärer för att återställa ordningen.

Sound of Hope radio intervjuade en man som befann sig på gatan i Xintang när polisbilarna sattes i brand. Han sade att han såg många civilklädda säkerhetsagenter vigla upp folkmassan till att bränna både privata fordon och polisbilar.

– De blandade sig med arbetarna och ropade högt att man skulle bränna bilar, berättade han.


Hundratals beväpnade kravallpoliser marscherar genom Xintang den 13 juni. (Foto: STR/AFP/Getty Images)

Hundratals beväpnade kravallpoliser marscherar genom Xintang den 13 juni. (Foto: STR/AFP/Getty Images)

Han kunde se att migrantarbetarna från Sichuan bara hade käppar och tegelstenar, och att de förklädda polisagenterna hade brandfarlig vätska som de hällde på fordonen. 

– De flesta människorna vet inte hur man sätter eld på saker. Hur kunde 100 bilar ha stuckits i brand så lätt? Den bästa metoden för att rättfärdiga att ta in militären är att trappa upp fiendskapen mellan lokalbefolkningen och migranterna genom att sätta eld på lokalbefolkningens bilar, sade han.

Sound of Hope intervjuade också en polis som höll med.

– Med tanke på hur snabbt bilarna började brinna kan det inte ha gjorts av migranterna. De ville bara att myndigheterna skulle gripa de som misshandlade den gravida försäljaren och kan inte ha bränt bilar sådär. Polisen kan avgöra att så här skickligt anlagd mordbrand måste ha utförts av professionella, sade han.

Khereid Khuvisgalt, en mongolisk akademiker som bor i Japan, menar att han av egen erfarenhet känner till de metoder som den kinesiska regimen använder för att rättfärdiga det våldsamma förtrycket av demonstranterna.

Han skrev på twitter: ”Den här strategin användes i Mongoliet, Xinjiang och Tibet. Först låter regimen demonstranterna göra vad de vill, sedan hittar de en ursäkt för att sätta in kravallpolisen.”

”Migrantarbetarna blir anklagade för att vara ‘terrorister’ och de förklädda poliserna hjälper till. Den här taktiken är mycket välkänd, och omvärlden borde inte falla för samma gamla trick från kommunistpartiet.”

Det har dykt upp kommentarer på internet som angriper migrantarbetarna i Xintang.

Frilansskribenten Chen Xi sade att de här kommentarerna är den kinesiska regimens verk.


Upprensningar efter den hårda attacken mot demonstrerande migrantarbetare i Xintang. (Foto: weibo.com)

Upprensningar efter den hårda attacken mot demonstrerande migrantarbetare i Xintang. (Foto: weibo.com)

– Regimen försöker skapa konflikter mellan migranterna och lokalbefolkningen så de kan avleda folks uppmärksamhet.

En twittrare som troligen kommer från Hongkong gav uttryck för liknande teorier.

”Migrantarbetarna är ingen pöbel som är ute efter att plundra. Från första början har de bara velat att lokalregeringen ska gripa de två ordningspoliser som misshandlade den gravida försäljaren.”

”Ingen migrantarbetare från Sihuan har någon tillgång till twittern så det måste vara partiets propagandister som försöker skapa missämja, förvrida fakta och ta bort fokus från den verkliga situationen, att myndigheterna inte ställer förövarna inför rätta.

Översatt från engelska