Polisman nekar till brott vid dödsskjutningen i Husby


En polis har delgivits misstanke om vållande till annans död. Den döde avled av skott vid ett ingripande i en lägenhet i Husby. Dödsskjutningen anses av många vara orsaken till upploppen i området som startade en vecka senare.

Vid förhör med polismannen erkände han att det var han som sköt mannen, men det skedde vid ett angrepp. Händelsen utreds av riksenheten för polismål.

Polismannen som är i 30-årsåldern befinner sig i en känslig situation och fick skyddade personuppgifter i samband med oroligheterna förra veckan.

– Det finns säkert skäl för det, sade polismannens advokat Johan Eriksson till SR.

Polismannen har vid förhör förklarat händelseförloppet och förnekar brott. Situationen var sådan att han hade rätt att använda sitt skjutvapen, uppger Eriksson.

Mannen befann sig i sin lägenhet tillsammans med en kvinna. Han var beväpnad med en kniv när poliser från Stockholmspolisens piketstyrka försökte få ut honom, det var en nödvärnssituation.

Advokat Eriksson har studerat media och konstaterade att händelseförloppet inte är korrekt återgivet, bland annat gäller det antalet avlossade skott som uppgavs vara 15.

– Det är inte sant. Det har inte skett, sade Eriksson.