Polisen varnar för vägpirater


Runt om i landet härjar vägpirater och polisen uppmanar bilister att vara uppmärksamma och försiktiga. Flera polisdistrikt har under sommaren varnat för bedragare längs de större Europa- och riksvägarna.

Tillvägagångsättet går ofta ut på att personer stoppar bilister för att sälja falskt guld eller be om pengar till bensin.

I måndags knivhotade två män en bilförare på riksväg 41 i Kinna. De sitter nu anhållna för olaga hot.

– De har blivit mer desperata, tidigare har de inte varit hotfulla eller våldsamma, sade Per-Arne Nilsson, före detta kriminalpolis, till DN.

Nilssons rekommendation är att inte stanna för vägpiraterna utan i stället försöka notera registreringsnumret och larma polisen.

För några veckor sedan drabbades en norsk familj, en kvinna och en son, av vägpirater i Uddevallatrakten. Familjen förföljdes av en bil som de trodde var polisen. När de stannade sprang en aggressiv man ut och bad om hjälp. Han kastade in smycken i familjens bil. Utav rädsla gav kvinnan mannen 50 euro och 200 norska kronor och körde sedan därifrån, skriver Fredrikstad Blad.

Johan Hilding vid Strömstadspolisen säger att det är högsäsong för vägpiraterna nu. Han säger att man dagligen får in rapporter om fem-sex misstänksamma bilar i distriktet.

– Det här har pågått i sju-åtta år, säger han till Fredrikstad Blad.