Polisen laddar inför ungdomsfylleri


Polisen laddar inför valborg – en av de värsta sprithelgerna bland unga.

Valborg är också en av de våldsammaste helgerna. Inför valborgsmässoafton duggar larmrapporterna om ungdomars supande och konsekvenserna av det tätt.

Försäkringsbolaget If har låtit ungdomssajten Lunarstorm genomföra en undersökning bland drygt 3 000 unga. Resultatet visar att varannan tonåring i åldersgruppen 15-18 år tänker dricka sig full på valborg.

Ungdomens nykterhetsförbund har genomfört en enkätundersökning bland landets kommuner. Av de 179 som svarade uppgav två av tre kommuner att de har problem med ungdomsfylleri under valborgshelgen.

Alkoholförgiftning

Björn Trolldal, alkoholforskare på Centrum för folkhälsa vid Stockholms läns landsting, har studerat dryckesvanorna hor unga i åldrarna 16-24 år.

-Faktum är att grabbarnas konsumtion har minskat under ett antal år medan flickornas har ökat, säger han till TT.

Trolldal berättar att lika många unga kvinnor som män dricker så mycket att de blir alkoholförgiftade. En förklaring kan vara att kvinnor tål alkohol sämre.

-Även om en kille och en tjej är lika stora rent fysiskt så tål kvinnor mindre alkohol. Kroppen förbränner alkoholen på ett annorlunda sätt, säger Björn Trolldal.

Mycket alkohol brukar leda till bråk och ny statistik från Brottsförebyggande rådet visar att valborg också är en av årets våldsammaste helger. Under valborgshelgen polisanmäls ungefär 540 misshandelsbrott per dag, i genomsnitt anmäls 207 misshandelsfall per dag.

Extrapoliser

För polisen innebär kombinationen fylla och våld mängder med arbete. Alla de polisdistrikt som TT talat med berättar att de tar in extrapersonal under valborgsmässoafton.

-Vi har ett antal ställen som vi vet är stökiga under helgen. Det är framför allt parkområden i centrala Göteborg som vi inriktar vår bevakning mot, säger Stefan Gustafsson, presstalesman vid polisen i Västra Götaland.

I Stockholms län satsar polisen bland annat på att förebygga langning och försäljning av smuggelsprit.

Ebbe Nyberg, vakthavande befäl vid polisen i Umeå, säger att ungdomarna dricker en hel del, men han tror ändå att ungdomsdrickandet kring valborg har minskat en del de senaste åren. Samma bild ger Anders Wallin, vakthavande befäl vid polisen i Örebro län.

-Det känns som om det var värre förr. Då hade vi fenomenen med folkparker som öppnade på valborgsmässoafton. Vi hade speciellt en i södra Närke dit alla ungar skulle, säger han.