Polisen i Shandong genomsökte professors hem och konfiskerade dator
Arkivfoto av Sun Wenguang, professor vid Shandongs universitet (The Epoch Times)


På eftermiddagen den 26 maj störtade ett tiotal poliser in i universitetsprofessorn Sun Wenguangs hem i Shandong och genomförde en husrannsakan, under förespeglingen att de ”genomförde en utredning angående datorer”. De konfiskerade två datorer som tillhörde Sun och tog med honom till Shandonguniversitetets polisstation för förhör, vilket varade i över tre timmar.

Sun har publicerat många kritiska artiklar på hemsidor om kommunistregimens förtryck av Falun Gong och han stödjer hungerstrejkrörelsen som advokaten Gao Zhisheng drog igång.

Vid en intervju 27 maj berättade Sun Wenguang som händelserna som ledde fram till husrannsakan.

På sistone har Sun fortlöpande publicerat artiklar på utländska hemsidor. 25 maj publicerade Epoch Times hemsida hans artikel ”Massakern på Himmelska fridens torg, 18 maj-rörelsen i Korea och OS” till minne av demokratirörelsen 4 juni 1989. Dagen därpå kom en grupp poliser till hans hem, tog sig in och hävdade att de genomförde en utredning angående datorer. När Sun frågade om de hade en husrannsakningsorder svarade de att de inte hade någon.

Under den halvtimmeslånga genomsökningen tog polisen bilder av varenda hörn i hans bostad. De konfiskerade två datorer och 28 disketter och tog Sun till polisstationen där de förhörde honom i över tre timmar.

Polisen frågade ut Sun om vad för slags artiklar han skrev, vad de utländska hemsidor han publicerade på hette, antalet artiklar han publicerat, vad artiklarna hette, hur han skickade dem för att bli publicerade etc. Sun sade att han svarade på alla frågor.

Slutligen tog polisen fram tre av hans artiklar som publicerats på Epoch Times hemsida och bad om en förklaring. Artiklarna, som är skrivna på kinesiska, hade titlarna ” Ett förslag till att ändra den kinesiska konstitutionen för att göra slut på kommunistpartiets styre” (publicerad 1 mars 2006), ”Bröt Jiang Zemin mot den kinesiska konstitutionen och förrådde landet?” (publicerad 7 september 2004) och ”Förord till boken ‘Skälet till en nations hundra år av elände – från Mao Zedong till Jiang Zemin” (publicerad 14 augusti 2004).

Sun protesterade kraftigt mot detta trakasseri och övergrepp på hans medborgerliga rättigheter utfört av Licheng-grenen av staden Jinans polisväsende. [Jinan är Shandongprovinsens huvudstad. Red anm.]

– Först och främst har jag som medborgare rätt att kommunicera. Datorer är ett modernt kommunikationsredskap. Att ta min dator och 28 disketter är i sig en kränkning av en medborgares rätt till kommunikationsfrihet, som det stipuleras i konstitutionen. Detta är en attack på mina personliga rättigheter, sade han.

– Vidare har medborgare rätt att publicera sina åsikter. Du kan inte ta ifrån mig denna rättighet bara för att jag har en annan åsikt än dig. Att ta mina verktyg för att skriva och kommunicera är olagligt.

– Slutligen innehåller datorerna min personliga dagbok. Det är mitt privatliv. Genom att ta datorerna kommer de säkerligen att läsa det och hitta saker. Detta tillvägagångssätt liknar mycket vad som skedde under Kulturrevolutionen. Då genomsöktes mitt hem och mina ägodelar konfiskerades många gånger. Varje gång kom rödgardisterna in, gick slumpmässigt igenom mina ägodelar och tog vad de ville. Det är fullkomligt laglöst.

– Jag dömdes till sju års fängelse under Kulturrevolutionen på grund av att de stal min dagbok och anklagade mig för ett brott de hittade på utifrån den. Gör de inte samma sak nu? Med vilken rätt kan du ta dig in i mitt hem mitt på dagen och ta mina datorer och disketter? Jag sade till dem att det var mina personliga ägodelar. Varför tror de att de kan ta dem? En polis sade att jag skulle få tillbaka sakerna inom några veckor. Vad är skillnaden på detta beteende och ren stöld?

När polisen ville föra bort honom sade Sun, ”Jag går inte. Om ni har några frågor, ställ dem här och nu.” Men polisen sade att han måste följa med dem. Många grannar såg på från bottenvåningen och någon av dem sade ”Kulturrevolutionen är tillbaka”.

– Deras handlande har redan orsakat mig personlig skada, och det är precis deras avsikt. Vill du skriva artiklar? Vi ska göra livet surt för dig och det blir en varning till andra, sade Sun.

För inte så länge sedan skrev en frilansskribent, Li Guotao från Shanghai, artiklar som publicerades i utländska medier och polisen konfiskerade hans dator i flera månader. Sun sade:

– Han lever på det han får för sitt skrivande. Att ta hans dator är som att skära av hans försörjningskälla. Han var tvungen att gå och tigga innan de lämnade tillbaka hans dator. Det är skamligt och vämjeligt.

– De berövar medborgare deras rättigheter och drar nytta av svårigheterna detta skapar för din försörjning för att få dig att lyda. Den här sortens handlande skulle vara otänkbart i ett demokratiskt land. Många i vårt land har utsatts för liknande saker som mig. Kommunistregimens diktatoriska enpartistyre har gjort det möjligt för dem att utan skrupler trampa på och ta bort folks rättigheter. Kina behöver fler människor som Liu Xiaobo, Gao Zhisheng och Jiao Guobiao som kan träda fram och slåss för deras rättigheter, sade Sun.

http://www.theepochtimes.com/news/6-5-28/42049.html