Polisen i Peking stoppar appellanters presskonferens
Några petitionärer gav intervjuer till en japansk journalist efter att de undkommit polisens razzia. (Foto: The Epoch Times)


En presskonferens med namnet ”Offentliggörande av människorättssituationen i Kina” som skulle ha hållits i Peking fick avbrytas på grund av polisinblandning. Presskonferensen skulle ha hållits nära Östra Gongyi-bron i utkanten av Peking den 28 februari, och många petitionärer från hela Kina skulle delta, men polisen fick förhandsinformation om den.

– Det är många poliser här idag. De omringade områdena i närheten av platsen. Sex eller sju polisfordon står parkerade runtom. Petitionärer vågar inte närma sig platsen. Dagens aktiviteter fick avbrytas, sade Cheng Yingcai, en petitionär från Hebeiprovinsen.

– Fyra eller fem bussar med petitionärer kom idag, men många greps av polisen så snart de steg av bussen. Över trettio personer från vår grupp undkom dem, sade Chen Lianqing, en annan petitionär, från Hubeiprovinsen.

Trots polisens stränga kontroll spred sig hundratals petitionärer in i skogen och på gatorna runt Östra Gongyi-bron. En grupp intervjuades av en japansk journalist.

Enligt en människorättsaktivist på platsen, som vill förbli anonym, upptäckte några petitionärer som stod gömda i skogen en journalist från Kyodo News Agency och att denne inte skuggades av civilpolis, så de närmade sig denne. Deras intervju varade i 20 minuter varefter någon varnade dem för att polisen var i antågande.

– Den japanska journalisten gömde kameran under armen. Efter att han tagit emot nedskrivna ärenden från petitionärerna, tagit några bilder och talat med dem en kort stund skyndade han därifrån, sade rättsaktivisten.

I januari förra året lovade Peking att utländska journalister skulle få intervjua vem som helst i Kina och behövde bara få tillstånd från personen i fråga. Detta skulle gälla tills att OS är över.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-3-1/66850.html