Polisen fortsätter granska sig själv
(Foto: AFP /Claudio Bresciani)


Brottsmisstankar mot poliser ska även i fortsättningen utredas av andra poliser. Förslaget att en fristående myndighet skulle göra jobbet får tummen ner.

Utredningen kring förslaget om en fristående myndighet som ska granska brottsmisstänkta poliser kommer att presenteras i veckan. Men redan i måndagens nummer av tidningen Riksdag & Departement avslöjas att utredningen ger förslaget tummen ner.

Huvudargumentet mot en fristående myndighet är, enligt utredaren Karin Almgren, att myndigheten ”kanske inte skulle bli så fristående som man skulle vilja”.

– I många fall skulle myndigheten ändå vara beroende av polis och åklagare i sitt utredningsarbete, säger hon till tidningen.

Ett argument för myndigheten är att allmänhetens förtroende för polisen skulle stärkas.

Justitieutskottets ordförande, Thomas Bodström (s), är en av dem som genom åren förespråkat att brottsmisstänkta poliser bör utredas av en annan myndighet.

– Varje gång polis och åklagare utreder brott mot sina egna blir det diskussioner om det, säger Bodström till Riksdag & Departement.

Även justitieutskottets Hillevi Engström (m) anser att det är olyckligt om allmänheten misstänker att ”poliser håller varandra om ryggen”.