Polis stoppar anti-Putin-protester i Moskva
Oppositionsaktivister protesterar vid ett läger i Chistye Prudy-parken i Moskva. Hundratals oppositionssupportrar har i en vecka genomfört obegränsade protester i centrala Moskva mot Putins styre, något som hittills inte setts under hans 12 år av politisk dominans. (Foto: Natalia Kolesnikova/AFP/GettyImages)


Ryssland skickade i förra veckan ut kravallpolis för att skingra demonstranter som protesterade mot den återinsatte president Vladimir Putin.

Demonstranterna meddelade emellertid att de tänkte fortsätta sina protester trots att de blivit tvingade ut ur Chistiya Prudy-parken i Moskva.

– Jag förväntar mig att fler ansluter sig till oss senare under dagen. Folk kommer att tillbringa natten här, sade protestledaren Ilya Yashin till den stats-styrda median RIA Novosti.

Storleken på folksamlingen som genomförde dygnet-runt-protesten varierade från mellan färre än 100 personer till över 2 000, rapporterade Euro News. Andra rapporter menar emellertid att det vid ett tillfälle var så många som 10 000 personer som deltog. När polisen i onsdags skingrade demonstranterna, arresterades 15.

Domstolen Basmanny beordrade i tisdags att lägret skulle tas ner efter en stämningsansökan inlämnad av boende i närheten, vilka krävde att man skulle ”agera för att stoppa oordningen”, rapporterar RIA.

Yashin sade att domstolens agerande troligtvis var pådrivet av polisen för att ge dem en orsak att riva lägret.

– Jag tvivlar inte på att domstolen används för att sparka ut oss. Myndigheterna förstår att det är meningslöst att köra bort oss med våld, så de försöker tränga undan oss på andra sätt, sade han enligt citat från tidningen Moscow Times.

Översatt från engelska.