Polis kom över hemligt gängregister


Polisen har kommit över ett register med namn och bild på medlemmar i ett tungt kriminellt nätverk.

Listan hittades hos en 25-årig medlem som åtalades på tisdagen sedan han misstänks ha hotat flera personer i Göteborg.

De personer som syns på bilderna i registret är dömda för bland annat mord, försök till dråp, rån och grova narkotikabrott.

-Det är en mer eller mindre offentlig hemlighet inom rättsväsendet att detta är ett kriminellt nätverk av personer som är dömda till långa fängelsestraff, säger åklagaren Lars-Göran Bratt som på tisdagen åtalade 25-åringen vid Göteborgs tingsrätt.

Nätverket ska ha grundats i trakterna kring Örebro och Kumlaanstalten och sedan spridit sig därifrån till bland annat Uppsala och Göteborg.

-Det är en grupp som vill växa. De började dyka upp under 2004 då vi började se tendenser till att det var en gruppering, säger kriminalinspektör Peter Lundberg på Rikskriminalpolisen.

I dag tros organisationen ha ett 20-tal fullvärdiga medlemmar.

-De går inte omkring med västar där det står att de är fullvärdiga medlemmar eller bara supportrar. Det finns alltid en svans som följer med de här gängen. Svansen får göra olika saker om de vill vara med, säger Peter Lundberg.

Från början hade gruppen en religiös front, men den betydelsen har minskat till förmån för kriminaliteten. En medlem ska vara den person som dömdes till nio års fängelse och utvisning för knarkbrott i samband med provokationsmålet i Visby med Stockholms-kommissarien Olle Liljegren.

Listan hittades hemma hos 25-åringen som på tisdagen åtalades för grovt olaga hot och vapenbrott samt övergrepp i rättssak.

I mars i år trängde sig mannen in i en källarlokal i Biskopsgården i norra Göteborg. Där riktade han en pistol mot en av fyra målsäganden och gjorde en mantelrörelse, samtidigt som han sade: ”Vem bestämmer nu”.

Innan polisen kom till platsen hotade 25-åringen även de andra målsägandena med det kriminella nätverket.