Polis gick hårt åt strejkande i Shanghai
Strejkarbetare i Shanghai mötes av hundratals poliser och onödigt våld, enligt bloggare på internet. Konflikter tenderar att blomma upp nu när Kinas ekonomi går ned. (Weibo.com)


Kinas ekonomi saktar ner vilket företag känner av och som en följd drabbas arbetarna hårt. 180 arbetare vid en keramikindustri i Shanghai strejkade och protesterade mot utebliven lön, utanför företagets kontor den 2 augusti. Polis svarade med pepparspray och våld, enligt vittnen.

Över 10 polisbilar fanns på plats vid Shanghai CIMIC Architectural Ceramics Co. där 300-400 poliser hade spärrat av området, enligt vittnen. Atmosfären var spänd.

På mikrobloggen Sina Weibo har folk lagt ut bilder som visar polis i hjälmar och skyddsutrustning, andra grep arbetare utanför kontorsbyggnaden. En video visar hur hundratals poliser springer nedför en gata mot strejkarbetarna framför företagets huvudkontor. En person bar en skylt med texten: ”Landmän blöder, de ’svarta leoparderna’ (kravallpoliser) misshandlar arbetare”.

När en konflikt utbröt mellan parterna var polisen snabb att använde pepparspray och våld mot de anställda. Fyra eller fem personer trycktes ned mot marken av fyra eller fem poliser. En förbipasserande vrålade: ”Hur kan myndigheterna behandla oskyldiga människor på detta sätt och misshandla dem?” Ett obekräftat vittnesmål säger att en arbetare bröt benen under protesten.

Flera av strejkledarna greps och anklagades för att ha attackerat polisen. Andra anställda var för rädda för att tala ut, berättar Shanghaibon, Gu, till Epoch Times.

Företaget lade på luren flera gånger när en reporter försökte få reda på mer om strejken. Så fort som ordet ”strejk” nämndes bröts samtalet.

Företaget hade sagt upp folk och de strejkande arbetarna förhandlade fram en uppgörelse, men de var inte nöjda med företagets erbjudande.

Shanghai CIMIC Building Ceramics är samägt med ett brittiskt företag som etablerades i juni 1993. Det är en av de största tillverkarna och exportören i Kina av keramik- och porslinsplattor.

Enligt First Financial Daily, en statlig finans-nyhetsajt, har det gått dåligt för CIMIC som började massavskeda sina anställda i slutet av juni. Arbetarna hade blockerat fabriksinfarterna som protest.

Översatt från engelska.