Polis försökte stoppa sörjande i Shanghai
28-våningsbyggnaden förstördes av en kraftig brand den 15 november 2010. Folk kom för att högtidlighålla årsdagen av de omkomna i brandkatastrofen som krävde 58 människors liv. (Foto: ChinaFotoPress/Getty Images)


Den 15 november förra året bröt en stor brand ut i en skyskrapa i Shanghai. Byggnaden var till för lärare och 58 människor dog, 71 skadades. På årsdagen av händelsen höll överlevande och offrens familjer, trots att polisen försökte hindra dem, en minnesstund på platsen för att uttrycka sorg och hopp om att myndigheterna gör en undersökning som klargör omständigheterna kring katastrofen.

Shanghaibon Chang Xiaong bor i Jingandistriktet endast 50 meter från byggnaden som fattade eld. Redan vid 6-tiden på årsdagens morgon började 30 poliser och många civila poliser blockera alla ingångar mot byggnaden, säger han. Men många lyckades ta sig förbi ändå, och minneshögtiden varade till midnatt.

Folk tog med sig blommor, sörjde offren och höll en ljusvaka och traditionell kinesisk minnestund.

Wang, som förlorade
två familjemedlemmar i eldsvådan, berättade för Radio Free Asia (RFA) att de först höll en minneshögtid vid byggnaden på morgonen och stannade kvar till midnatt.

– Vi vill att sanningen bakom eldsvådan kommer fram, men än så länge har inget hänt, sade han.

Några av de frågor som är obesvarade, enligt Wang, är huruvida byggnadsmaterialet som myndigheterna köpt in höll standard, huruvida man följde brandsäkerhets föreskrifter, hur myndigheterna skötte räddningsarbetet och varför det fortfarande finns oidentifierade dödsoffer.

– Kring alla dessa frågor ligger locket på, och vi har inte fått några svar, sade Wang.

Fler än 20 av offrens familjemedlemmar har lämnat in stämningsansökan mot Jingandistriktets kommunala myndigheter för att få dem att ta ansvar, säger dem.

Några av dem säger att de fortfarande inte har fått tillbaka kropparna till sina anhöriga som dog i branden. Och några av de överlevande säger att de fortfarande bor på hotell och inte kan leva ett normalt liv.

Wang Hong, en representant
för offrens familj, berättade för Voice of Germany att kompensationsfrågan fortfarande inte har fått någon lösning eftersom den ansvariga byrån helt enkelt försvann, och inga av de 12 krishanteringsbyråerna som finns inom Kinas statsråd har kontaktat någon av dem.

Wang sade också att Centrala propagandabyrån har bett alla medier i Kina att inte rapportera om händelsen innan högminnestiden.

– Vi uttryckte vår ilska i våra högtidliga minnesuttalanden. Jag känner mig hopplös, arg och ledsen, sade Wang.

Ingenting nämndes i själva
verket om ettårsminnet av brandkatastrofen i Shanghai. Inte av några av de stora medierna, inte på stora sökmotorer eller sociala bloggar som Sina, Tencent, Sohu eller Baidu. Listan på söktermer visade inte heller något relaterat till brandkatastrofen i Shanghai.

Shanghaibon Wang, berättar för RFA att till och med deras blogg på Weibo var censurerad under några dagar.

– Det går inte att publicera några inlägg. Centrala propagandabyrån gick också ut med ett meddelande den 12:e om att det är förbjudet att nämna något om branden i Shanghai. Vi försökte publicera en hel del artiklar den 14:e, men alla raderades.

Regimens officiella förklaring är att en icke auktoriserad underhållsarbetare orsakade branden. Många tjänstemän åtalades och fängslades från 5 upp till 16 år för maktmissbruk och korruption.

Den kände konstnären Ai Weiwei gjorde en undersökning för att få klarhet kring branden. Kort därefter förstördes hans ateljé i Shanghai.

Översatt från engelska

Kinesisk originalversion