Polis attackerade strejkande med hundar i Guangdong
Tusentals strejkande arbetare i staden Dongguan i Guangdongprovinsen attackeras av poliser med hundar. (The Epoch Times)


Tusentals arbetare i Aigao Electronic Plant i Dongguan i Guangdongprovinsen gick den 27 november ut i strejk för att protestera mot att matpriserna höjts utan att de tillfrågats. Över tusen poliser attackerade de strejkande, bland annat med hundar. Många arbetare skadades av hundarna och många greps. 

Enligt arbetare vid fabriken kom kravallutrustade poliser och säkerhetsagenter och tvingade de strejkande tillbaka in i fabriken, där man även satte ut bevakning på samtliga våningar. Man tvingade arbetarna att återuppta arbetet. Några arbetare blev slagna med batonger och ett dussintal strejkledare greps. Polisen bussade även sina hundar på arbetarna och flera blev bitna, såväl män som kvinnor.


Polisen anländer med hundar för att stoppa strejken. (The Epoch Times)

Polisen anländer med hundar för att stoppa strejken. (The Epoch Times)

Brutal polisinsats

”Polisen grep strejkledarna, slog och sparkade dem och släpade in dem i sina fordon. Bara under den tid jag var på platsen såg jag dem fylla sju eller åtta bilar, var och en med ett dussintal arbetare, och köra iväg,” sade en arbetare vid namn Huang.

”Polisen uppträdde som banditer” berättade en kvinnlig arbetare vid namn Shen. ”De behandlade arbetarna brutalt. De slog med batonger och sparkade dem. Jag såg flickor som blödde svårt från ansiktet. Några låg kvar på golvet och kunde inte resa sig efter att ha blivit sparkade. En flicka hade fått skallen spräckt och blödde ymnigt,” sade hon.

Orimliga arbetsförhållanden bakom strejken


Polisen använder sina hundar för att hejda arbetare från att lämna sitt arbete. (The Epoch Times)

Polisen använder sina hundar för att hejda arbetare från att lämna sitt arbete. (The Epoch Times)

Enligt arbetaren Huang var skälet till strejken den höjning av löneavdraget för matkostnader som presenterades av fabriksledningen den 22 november och att företaget vägrade förhandla med arbetarna om saken. Men det låg även ett större missnöje med förhållandena i fabriken bakom. Lönerna är låga och arbetarna behandlas illa, enligt Huang. Sexton personer bor tillsammans i ett litet skjul. Enligt den kvinnliga arbetaren Shen är lönerna så dåliga att många arbetare tvingas arbeta över tio timmar om dagen och många svimmar av trötthet under arbetet.

Enligt Huang hade företrädare för Dongguans kommunala arbetsbyrå gått till fabriken för att tala med ledningen, men inte fått några raka svar. Om inte företaget drar tillbaka sitt beslut om höjda matpriser kommer strejken att fortsätta.

Översatt från version