Polens president och flera militära ledare döda i flygolycka
Polens president Lech Kaczynski och flera av landets ledande personers död i lördagens flygolycka i Ryssland har försatt Polens befolkning i chock. (Foto: AFP PHOTO/ Dominique Faget)


Polen är ett land i sorg. Landets president, arméchef, centralbankschef och flera andra personer omkom på lördagen i en flygolycka i Ryssland.

Presidenten Lech Kaczynski och hans hustru befann sig tillsammans med flera av landets ledande personer ombord  på regeringens flygplan. Målet för resan var att uppmärksamma den 70:e årsdagen av massakern i Katyn då över 22 000 polska officerare mördades av Stalins män under andra världskriget.

Det rådde tät dimma då flygplanet, av modellen Tupolev Tu-154, kraschade strax innan det nådde flygplatsen i den ryska staden Smolensk. Enligt AP har ryska myndigheter uppgivit att planet hade 97 passagerare. Av dessa ska 88 ha ingått i den polska statsdelegationen. Ingen överlevde olyckan.

Premiärminister Donald Tusk säger att olyckan är den mest tragiska händelsen i Polens historia sedan andra världskriget, rapporterar BBC.

I Warzawa har tusentals människor samlats utanför presidenpalatset för att lägga blommor och tända ljus.

En veckas landssorg har utlysts i landet.