Polen förbjuder kosher och halalslakt
Halalslaktade köttprodukter till salu på en stormarknad i den franska staden Hazebrouck. (Foto: Philippe Huguen/AFP/Getty Images)


Polens högsta domstol fastslog förra veckan att kosher och halalslakt av djur strider mot landets lagar. Beslutet fick kritik från religiösa samfund som sade att det försvårar deras sätt att leva.

Rituell slakt av djur, som praktiseras av en liten minoritet av muslimer och judar i Polen kommer att förbjudas efter den 31 december, rapporterade Polens radionyheter.

Beslutet står dock i strid mot EU:s mandat som tillåter rituell slakt av hänsyn till religionsfriheten.

Den muslimska och judiska slaktmetoden används främst för köttexport men djurrättsgrupper krävde att justitieminister Andrzej Seremet skulle undersöka saken.

Seremet hävdade att en lag från 2004 som tillåter rituell slakt faktiskt är grundlagssstridig, eftersom den står i strid mot landets djurrättslagstiftning som antogs år 1997. I Polen får djur endast slaktas ”efter de har förlorat medvetandet” står det i den tidigare lagen, enligt programföretaget.

Den 1 januari träder en EU-lag i kraft som fastställer regler för medlemsstaterna, vilket möjliggör för muslimer och judar att fortsätta använda slaktmetoden. Den Europeiska konventionen för skydd av slaktdjur kräver att djuren bedövas före slakt men gjorde undantag för religiösa grupper. Men de enskilda länderna får själva besluta om de ska tillåta religiösa undantag.

Chefen för den europeiska judiska samfälligheten bad Polen att ändra domslutet.

”Kosherslakten är viktig för upprätthållandet av judiskt liv och förbudet skadar inte bara judar i Polen utan även på andra platser i Europa” skrev Rabbi Menachem Margolin i ett brev till Polens president Bronislaw Komorowski, enligt den europeiska judiska pressen.

Dessutom hävdade Margolin att det är vetenskapligt bevisat att ”kosherslakten inte låter djuret känna smärta”.

Kosherslakt, eller shechita, innebär att djurets hals skärs av med en extremt vass kniv och djuret förblöder. De muslimska slaktmetoderna som kallas dhabiha, är mycket lika och används för att producera halalkött.

Men enligt polsk lag måste djuren bedövas först, slog domstolen fast.

”Det har gjorts många experiment där man kontrollerat nervsystemaktiviteten hos djuret under kosherslakten som bevisar, utan skuggan av ett tvivel, att djuret antingen inte känner smärta eftersom det helt enkelt inte har någon smärta eller så hamnar det i plötslig chock som hindrar hjärnan från att känna något” sade Margolin.

Margolin hävdade att kosherslakten är en väsentlig del av judiskt liv i Europa vilket innebär att förbudet mot sådana produkter skulle påverka judar som producerar och konsumerar dem över hela Europa.

Översatt från engelska.