Polen får ny konservativ regering efter gårdagens val
För första gången sedan kommunistregimens dagar får ett politiskt parti egen majoritet i Polens parlament. Landet har gjort en tvär högergir och det verkar som inget vänsterparti kommer in i parlamentet. Partiledaren Jaroslaw Kaczynski tillsammans med Beata Szydlo, som väntas bli premiärminister. (Foto: Janek Skarzynski/AFP/Getty Image)


Högervindarna blåser över Polen när det konservativa partiet Lag och Rättvisa (PiS) får nästan 38 procent av rösterna.

De tar över från EU-positiva Medborgarplattformens (PO) och den sittande premiärministern Ewa Kopacz, skriver The Warsaw Voice.

Beata Szydio väntas bli ny premiärminister, men många säger att PiS-ledaren Jaroslaw Kaczynski fortfarande kommer att vara den som drar i tåtarna, skriver Krakowpost.

Jaroslaw och hans tvillingbror, den tidigare presidenten Lech Kaczynski som omkom i en flygkrasch i Ryssland 2010, grundade partiet strax efter millennieskiftet.

Lag och Rättvisa är kända för sin EU-kritik, och de har anklagat regeringen för att ha sålt ut Polen och försvagat dess ställning i unionen.

I deras politiska program ingår bland annat nej till att ta emot flyktingar från andra kulturer, sänkt pensionsålder, högre skattegräns och nej till abort och assisterad befruktning, rapporterar SR.