Poetiska bilder av vilda djur i Indien
Elefantmamma kommunicerar med sin unge i Indiens äldsta nationalpark, Jim Corbett, som anlades 1936. Där finns både elefanter, tigrar och många andra vilda djur. (Foto: Praveen Mohandas)


Indiens djurliv ger fantastiska möjligheter för duktiga fotografer med blick för det poetiska. Inget objektiv kan mäta sig med det mänskliga ögats förmåga att registrera skönheten i naturen, men naturfotografen Praveen Mohandas bilder kommer ganska nära.

Praveen Mohandas kommer från Thrissur i delstaten Kerala i Indien. Han säger att ju mer man förstår av naturen desto mer uppenbarar den sig.

– Har du hört talas om den enda fågel som flyger över Himalaya för att komma till Indien? Stripgåsen flyger från Sibirien över Himalaya för att föda upp sina ungar i Ladakh och sprider sig sedan över hela Indien ända till Kanyakumari, sade Mohandas.

Han har färdats långa sträckor för att med kameran följa dessa befjädrade resenärer.

Det finns verkligen något poetiskt med Mohandas bilder. De har inte bara fågeln i fokus, omgivningen blir en scen där fåglarna framträder som på film.


Flamingos i regionen Kutch i delstaten Gujarat, Indien. (Foto: Praveen Mohandas)

Flamingos i regionen Kutch i delstaten Gujarat, Indien. (Foto: Praveen Mohandas)

– Jag fotade en serie kallad ”Secrets of the Grasslands” på det sätt som jag såg det, istället för exakt som det var. Det handlar om (fåglarnas) vingar, om hur gräset rör sig. Det handlar om hur allt tillsammans gjorde intryck och påverkade mig, förklarade Mohandas.

Indien har länge varit en trygg himmel för flyttfåglar. Varje år kommer miljontals fåglar till kuststränderna, sjöar och dammar till glädje för många naturvänner.

Mohandas berättar att han vartannat år reser till Keoladeos fågelreservat i Bharatpur, Rajasthan. Djurreservatet är en artificiellt skapad våtmark som varje år lockar miljontals fåglar från Europa och Sibirien.

– Kungen av Bharatpur skapade det som jaktmark på 1600-talet.

Enligt Mohandas innehas rekordet i fågeljakt i Bharatpur av Lord Linlithgow. 1938 sköts 4 273 fåglar vid ett enda skjuttillfälle.

– Man kan bara föreställa sig hur många fåglar det måste ha funnits där.

Samtidigt känner Mohandas en viss oro över det minskade antalet flyttfåglar i de olika viltreservaten i Indien.

Mohandas tror att mycket av de traditionella uppfattningarna i Indien, som respekterade djuren och förbjöd dödande, faktiskt var till för att bevara dem.

– Idag dödas ormar i stadsmiljöer helt i onödan, 95 procent av de ormar man ser är helt ofarliga, men de dödas ändå, sade han.


Elefantsamvaro i nationalparken Jim Corbett. (Foto: Praveen Mohandas)

Elefantsamvaro i nationalparken Jim Corbett. (Foto: Praveen Mohandas)

En annan favoritplats för Mohandas och hans kamera är Indiens elefantkorridorer.

– Elefanter är extremt uttrycksfulla djur. Man kan titta en elefant i ögonen och faktiskt se vad de tänker.

– När en elefant blir arg blir snabeln kortare och öronen slutar vifta. När de är lyckliga är de som barn och gillar att utforska saker, förklarade Mohandas.

– Jag har blivit jagad av elefanter. En gång kom en elefantunge springande i hög fart mot oss. Men när den var bara tio meter ifrån oss, var det som den plötsligt glömde bort varför den sprang och började beta och leka.

Enligt Mohandas behöver man etablera en kontakt med vilda djur för att kunna fotografera dem.

– Man måste få dem att känna sig bekväma. Djuren ger oss signaler, om de känner att du är ett hot kanske de jagar dig. Det går år mycket tid och tålamod för att vinna deras förtroende. När de känner att du inte är ett hot kan du faktiskt komma så nära att du kan röra vid dem.

Översatt från engelska.