Plundrare grävde upp gammalt kinesiskt porslin vid byggarbetsplats
Besökare beskådar kinesiskt porslin på en förhandsvisning den 24 september 2013 inför en auktion hos Christies i Shanghai. Under den senaste månaden har folk i Hangzhou, Kina, klättrat över stängslet till en byggarbetsplats för att gräva efter porslin. (Foto: Peter Parks/AFP/Getty Images)


Omkring 100 personer har under den senaste månaden i hemlighet grävt upp antika skatter på en byggarbetsplats i Kina. En stor mängd porslin som tillverkades under Song- (960-1279) och Yuan- (1271-1368) dynastierna upptäcktes nyligen vid en byggarbetsplats i Hangzhou, huvudstad i Zhejiangprovinsen i östra Kina. Det har rapporterats att minst tio intakta porslinsföremål har hittats och stulits.

Varje kväll efter klockan 22 börjar folk samlas på byggarbetsplatsen i södra Hangzhou, enligt Qianjiang Evening News. Med pannlampor, hackor, och säckar slängda över axlarna, klättrar de över staketet för att gräva efter porslin och kakel från Longquan-ugnen.

”Det brukade vara en massa människor här varje kväll, och de grävde länge, till och med hela natten igenom”, sade Chiang, en kvinna bosatt i Hangzhou. Det sägs att en del har grävt upp värdefulla föremål.

Betydelsefulla personer i Kinas historia: Den förste kejsaren enar Kina

Populär skattletning nattetid

Enligt en annan rapport grävde minst 30 personer med skyffel på platsen runt klockan 23 den 27 november, och många av dem hittade något. Runt klockan 00:30 gick antalet personer upp till 80 eller 90. Platsen glittrande av pannlampor. Klockan 01 var skattjägarna nästan 100 till antalet, och det fanns porslin eller kakelbitar i nästan allas säckar.

Egenföretagaren Yang, arkeolog och utgrävare, sade att han har grävt på den här platsen i över en och en halv månad. Han har sett fler än tio värdeföremål bli framgrävda, däribland en Yueyao celadon-skål, en Longquan-skål, och en Guanyin-figur från en brännugn.

För att sätta det möjliga värdet av dessa föremål i ett perspektiv, såldes en Yueyao celadon-skål med blomsterdekor från Songdynastin på Christies auktionshus i New York i september 2013 för 37 500 $, långt över dess uppskattade värde på 6000-8000 $. Det ger en uppfattning om dessa föremåls värde.

Celadon var en glaseringsprocess som nådde jade-liknande perfektion under Songdynastin. Longquan var ett område i Zhejiangprovinsen som var känt för sin kvalitetskeramik. Antik kinesisk keramik är eftertraktade föremål på internationella auktioner.

Yrkesmän letar och handlar på plats

Det rapporteras att de nästan hundra grävare, från Jiangxi-, Anhui- och Henanprovinserna, alla är yrkesmän när det gäller att gräva upp porslinsföremål. De arbetar i grupper om 3-5 och använder proffsverktyg. Sedan delar de på pengarna genom att sälja vad de gräver upp. De har verkligen tur om de hittar välbevarat porslin.

Yang grävde upp en trasig skål med ett bladmönster längs kanten och han blev genast omringad av folk som ville köpa den. Budgivningen startade på 1500 yuan (ungefär lika mycket i kronor). Föremålet såldes till slut för 12 000 yuan. På väg ut från utgrävningsplatsen följdes både grävaren och köparen av avundsjuka blickar från grävare som fortfarande arbetade hårt för att hitta något.

Det har blivit känt att porslin från Tang-, Song-, Yuan-, Ming- och Qingdynastierna har grävts fram på flera byggarbetsplatser i Hangzhou, och många professionella grävare har ägnat sig åt olaglig grävning. Enligt advokater skulle personer som gräver upp porslin på det här sättet eventuellt kunna åtalas.

Kinesiska tecken: Shan