Plats i syskonskaran kan påverka hela livet
Elisabeth Schönbeck har skrivit en bok om vad platsen i syskonskaran kan innebära.


Visste du att din plats i syskonskaran har en stor betydelse för ditt framtida liv, det kan avgöra ditt yrkesliv, partnerval och även din hälsa? Någon som vet mycket om det här är beteendevetaren och diplomerade småbarnspedagogen Elisabeth Schönbeck.

Det är bråda tider för Elisabeth som imorgon släpper sin nya bok i ämnet. Bokens titel ”Äldst, yngst eller mittemellan” med underrubriken ”Din placering i syskonskaran och hur den påverkar dig”, säger mycket om vad den handlar om. Det var när Elisabeth gästade SVT:s program ”Fråga doktorn ”som mitt intresse väcktes att få veta mer om detta fascinerande ämne.

– Placeringen i syskonskaran är oerhört avgörande berättar Elisabeth. Andra faktorer som har stor betydelse är antal syskon, könsfördelning och åldersskillnad. Det är inte samma sak att vara storasyster med småbröder, som att vara storebror med systrar och det finns många olika kombinationer. Flickor utvecklas snabbare än pojkar och om åldersskillnaden är liten kan en lillasyster i praktiken vara som en storasyster. Att vara mellanbarn kan vara knepigt, men behöver inte vara det. En syster mellan två systrar kan riskera att inte bli tillräckligt sedd och uppmärksammad, medan en syster mellan två bröder oftast inte har det problemet, säger Elisabeth.

– Det idealiska är att det är minst tre år mellan syskon, annars kan barnet få problem med självkänslan. Är det mer än sex år så betraktas man som ensambarn.

– Allting går ut på strategier som barnet lär sig för att bli bekräftade och bli älskade.

Det låter begripligt i mina öron och bekräftar det jag alltid misstänkt att det kan bli problem mellan två storasyskon. Båda två är lika vana att bestämma och leda.

Det är också storasyskon som oftast drabbas av hjärtinfarkter. Ett alltför högpresterande liv bränner lätt ut storasyskon medan lillasyster och lillebror lättare skadas i sin vilda framfart och mer äventyrliga liv.

 • Endabarn: Är på många sätt lika äldsta barnet i en syskonskara. Båda är ju förstfödda. Ansvarstagande och välorganiserade, ofta ledare. De kan också vara äventyrliga. Ibland konflikträdda och självupptagna, sällan lagspelare. 

 • Storasyster och storebror: Ansvarstagande och ambitiösa, ofta ledare, omhändertagande. Väljer inte sällan samma jobb som föräldrarna, stannar ofta hemma på ”gården”. Kan vara auktoritetsbundna och noga med regler. 
 • Mellanbarn: Lite av både och. Är ju både stora- och småsyskon Flexibla, lär sig kompromissa, sociala lagspelare. Kan ibland uppfattas som vingelpettrar. Det kan vara jobbigt att vara mellanbarn, men det behöver inte vara det. 
 • Lillebror och lillasyster: Kan lätt bli bortskämda och ansvarslösa, om de aldrig får lära sig ta ansvar. Ofta charmiga, roliga och äventyrliga. Benägna att ta risker och blir ofta familjens rebell. 

  Elisabeth är en öppen och engagerad person och hennes genuina intresse för människor går som en röd tråd genom vårt långa telefonsamtal. Vi kommer in på många olika fenomen i samhället. 

  Ett av dem är skilsmässor och splittrade familjer. Hur tror Elisabeth att separationer mellan föräldrar påverkar barnen?

  – Jag tror att det viktigaste är att man som förälder förstår att allt man gör kan få konsekvenser och att man tar sitt ansvar som förälder.Elisabeth tror inte att en skilsmässa i sig behöver vara av ondo för barnet.

 • – Det finns skilsmässobarn som får träffa båda sina föräldrar mer än barn som växer upp i en kärnfamilj. Det viktigaste är att barnen får träffa båda sina föräldrar och att de visar sitt engagemang regelbundet.

  Kanske kan boken vara en hjälp till självinsikt och förståelse av sitt eget och även andras sätt att hantera de problem och situationer man möter i livet, kanske kan man undvika de traditionella fällorna om man känner till dem. Jag ser fram emot att få läsa boken