Planet från annan galax upptäckt
Det europeiska forskarlaget använde en MPG/ESO 2.2-metreteleskop för att hitta planeten på ESO:s La Silla Observatory i Chile. (Foto: AFP/Eso/L. Calçada)


Den nyupptäckta planeten är på tvåtusen ljusårs avstånd från jorden. Forskarna som upptäckte planeten tror att den drogs in i vår vintergata för mellan sex och nio miljarder år sedan.

Planeten är 1,25 gånger större än Jupiter, det största i vårt solsystem, och den har fått namnet HIP 13044b.

Forskarna vid Max Planck-institutet och Europeiska sydobservatoriet (ESO) fann planeten när det upptäckte vaggningar av den värdstjärna som den kretsar kring. Detta skapades av den närliggande planetens tyngdkraft.

– Den här upptäckten är mycket spännande, säger Rainer Klement vid Max Planck-institutet för astronomi (MPIA), som var ansvarig för att välja ut vilka stjärnor som skulle observeras av forskarlaget.

– För första gången har astronomer upptäckt ett planetsystem i en ström av stjärnor med ursprung i en annan galax. I och med de stora avstånden finns det inga bekräftade upptäckter av planeter i andra galaxer. Men den här kosmiska sammansmältningen har fört en planet från en annan galax inom vår räckvidd, säger Klement.

Det som nu är speciellt intressant med upptäckten av planeten är att den har kunnat överleva den fas värdstjärnan genomgick som röd jätte. Det är då värdstjärnans kropp utvidgas efter att den har bränt slut på allt sitt väte inne i kärnan. Den drar sedan i hop sig och börjar bränna helium.

Värdstjärnan kommer efter en tid att utvidgas igen och då finns möjligheten att planeten bränns ut av stjärnan. Det här anses av forskare som en viktig del hur vi ska förstå vårt eget solsystem, då solen kommer att bli en röd jätte inom så där fem miljarder år.