Plan lyfter från Bryssel igen
Säkerheten har skärpts rejält när flygplatsen i Bryssel öppnar igen. (Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT)


Tolv dagar efter det att två självmordsbombare detonerade sina sprängladdningar i avgångshallen öppnar flygplatsen i Bryssel igen. De tre symboliska avgångarna är ett tecken på hopp, enligt flygplatschefen.

Zaventem, som är Belgiens största flygplats, har inte hanterat någon passagerartrafik sedan den 22 mars då 16 personer dödades i en självmordsattack i avgångshallen. På söndagen öppnades flygplatsen igen, dock för en decimerad skara passagerare och med betydligt skärpta säkerhetsrutiner.

– Dessa flygningar är det första hoppfulla tecknet från en flygplats som står rakryggad efter en feg attack, säger flygplatsens vd Arnaud Feist, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Omfattande kontroll

Zaventem har uppmanat passagerarna att komma tre timmar innan avgång. Med de nya strikta säkerhetskontrollerna kommer flygplatsen bara att kunna hantera omkring 800 avresande åt gången, eller fem, sex flygningar per timme. Det är omkring 20 procent av den tidigare kapaciteten.

Söndagens tre avgångar, till Faro, Aten och Turin, har beskrivits som symboliska. På måndag kommer ännu fler flyg att lyfta från Zaventem mot destinationer som bland annat New York och Senegal.

20-åriga studenten Loukas Bassoukos kom i god tid innan planet till Aten skulle lyfta. För honom kändes det ”lite konstigt” att vara där.

– Det var så många människor som dog här. Men jag tror att vi kan övervinna detta. Vi måste långsamt börja lita på säkerhetskontrollerna igen, sade han till nyhetsbyrån AFP.

Söker misstänkt

Flygtrafiken väntas inte fungera normalt förrän i slutet av juni eller i början av juli, enligt Feist.

32 personer dödades i de koordinerade attackerna i den belgiska huvudstaden som jihadistgruppen Islamisk staten (IS) har tagit på sig. Den belgiska polisen jagar fortfarande en tredje misstänkt, som i medier kallats mannen med hatten och som observerats på övervakningsbilder tillsammans med flygplatsbombarna.

Bryssel under attack
Vid åttatiden på morgonen den 22 mars exploderade en bomb vid incheckningsdiskarna i avgångsterminalen på Bryssels internationella flygplats Zaventem. Strax därefter skakade en andra explosion flygplatsen.
En dryg timme senare skedde en explosion på ett tåg vid tunnelbanestationen Maalbeek, som ligger alldeles intill EU-kommissionens högkvarter.
32 människor dödades och omkring 300 skadades i de båda självmordsattackerna, som extremistgruppen Islamiska staten (IS) har tagit på sig.