Placebo bättre än paracetamol mot ryggskott
Alvedon är inte så effektivt som man trott mot ryggvärk. (Foto: Susanne Larsson/Epoch Times)


Den som lider av ryggskott blir inte bättre hjälpt av att ta smärtstillande läkemedel som innehåller paracetamol. Det kan rent av vara bättre att ta sockerpiller. Det här visar en studie som publicerats i den medicinska tidskriften Lancet.

Den som drabbas av ryggskott rekommenderas idag att ta paracetamol för att lindra smärtan. Exempel på läkemedel som innehåller paracetamol är Alvedon och Panodil och kan köpas receptfritt.

Forskare i Sidney i Australien har följt upp 1652 patienter som sökt hjälp för akut ryggskott vid 235 olika hälsocentraler.

Patienterna fick antingen paracetamol eller placebo (så kallade sockerpiller). Det visade sig att den grupp som fått behandling med paracetamol inte uppvisade någon snabbare förbättring än de som fått placebo. Den genomsnittliga tiden för tillfrisknande var 17 dagar för de som fått paracetamol och 16 dagar för placebogruppen.

Studiens huvudförfattare doktor Christpher Williams vid Sydneys universitet ifrågasätter paracetamol som förstahandsval av behandling för den typen av ryggproblem:

"Resultaten tyder på att vi måste ompröva den universella rekommendationen att ge paracetamol som första hands behandling av ländryggssmärta."

Källor:
http://www.thelancet.com
http://www.nhs.uk