Piratkopiering växer explosionsartat
Cirka 4 ton förfalskade illegala läkemedel beslagtogs i en operation som en del i kampen mot läkemedelsbrottslighet i Champ de tir des Mamelles i Dakar 21 april, 2015. Operationen inleddes samtidigt i tio andra länder i sub-regionen under tre dagar. (Foto: SEYLLOU/AFP/Getty Images)


Piratkopierade varor förekommer i allt ifrån livsmedel till bilar och problemet växer globalt.

Störst är problemet inom läkemedel, vilket kan ge fruktansvärda konsekvenser om människor får medicin som ger fel eller ingen effekt, menar Gela Öman jurist och expert på immaterialrätt och piratkopiering.

– Ganska nyligen hade vi ett exempel där cancerpatienter själva beställde medicin på nätet och ett 40-tal människor dog därför att den medicin de beställt var värdelös, säger Gela Öman i ett pressmeddelande.

1,7 biljoner dollar ligger den totala årliga omsättningen för piratkopierade varor, enligt uppgifter från Chamber of Commerce ICC.

– Idag omsätter handel med piratkopierade varor mer än narkotikahandeln. Och det förekommer i Sverige, även fast vi gärna vill tro att vi är förskonade här. Vi är nog lite naiva, säger Gela Öman.

Det handlar inte längre bara om att västerlänningar köper kopior av Louis Vuitton-väskor, illa sydda märkeskläder, klockor och skor. Nu finns det även piratkopierade bildelar, batterier, tvättmedel, kretskort, hjul, gore-tex, kullager och så vidare.

I många länder förs statistik, vilket inte görs i Sverige, så hur stor omfattningen är i Sverige är okänt.

Kinesiska produktförfalskningar vann mindre smickrande priser