Piratkopierade varor en storindustri
En väska som kan vikas ihop i ett snyggt paket är populär att kopiera, uppger Beatrice Johansson som inte själv vill vara med på bild. (Foto: Barbro Plogander, Epoch Times


Söker man på internet är det lätt att hitta kopior av märkesvaror, men i tullens arbete ingår att stoppa de förfalskade varorna.

Under 2012 stoppade tullen i Sverige förfalskade varor till ett marknadsvärde av 17 miljoner kronor, uppger Tullverket. Nästan 60 procent av kopiorna hade sitt ursprung i Kina. Andra piratkopierande länder var Hongkong, Förenade Arabemiraten, Bulgarien, Turkiet och Grekland.

En vanlig sysselsättning för en semestrande kvinna i Grekland eller Turkiet är att titta i affärer och speciellt då väskaffärer. Beatrice Johansson gör det och hon tar en extra titt på de väskor som sägs vara märkesväskor.

Hon letar inne i väskan efter en lapp med artikelnummer och liknande, vilket kan vara ett tecken på att den är äkta. Den unga damen arbetar nämligen en dag i veckan i en väskaffär i Borås och har fått en viss kunskap i ämnet märkesväskor.

– Det kan vara svårt att se om det är en kopia, på håll syns det inte, erkänner hon.

Piratkopiering omfattar allt från kläder och accessoarer till läkemedel och bildelar. Förfalskning av varor är idag en storindustri. När ett företags vara kopieras drabbas företaget och dess anställda ekonomiskt.

Kunden riskerar att få en undermålig produkt eller att den är direkt farlig. Skulle till exempel en piratkopierad klocka gå sönder är det ingen idé att gå till uraffären och klaga, för det finns inga delar till sådana ur.

– Vi kan inte åtgärda någonting, sade Björn Blomberg som arbetar i en uraffär i Borås.

Uraffärer är en bransch som drabbats ordentligt av förfalskningar och Björn Blomberg sade:

– Alla fabrikat vi har här kopieras, alla.

EU-kommissionen släppte nyligen en rapport om piratkopierade artiklar. Inom EU stoppade tullmyndigheterna 40 miljoner förfalskade artiklar till ett värde av knappt 1 miljard euro.

Slutsatsen i rapporten var att även om tullens ingripande har minskat jämfört med 2011 så har värdet på varorna ökat.

När en förfalskad vara väl har kommit in i EU-området kan den exporteras till Sverige eftersom Sverige ingår i den gemensamma EU-marknaden.

Till Sverige kom 52 148 artiklar till ett marknadsvärde av 17 miljoner kronor under 2012.

– Nästan hälften av de produkter vi stoppade under 2012 var rakblad, sade Per Holgersson, Tullverkets specialist på immaterialrätt och produktsäkerhet i ett pressmeddelande.