Pirater kapar kemikalielastat fartyg utanför Oman
Arkivbilder från mars 2005 av Enrico Ievoli i Brests hamn, västra Frankrike. Pirater kapade detta italienska tankfartyg utanför Oman den 27 december. (Foto: Fred Tanneau /AFP/Getty Images)


Italienskt tankfartyg lastat med kemikalier kapades av somaliska pirater på tisdagen utanför Oman, en plats där kapningar ofta förekommer.

”Vårt fartyg Enrico Ievoli har kapats. För närvarande kan vi inte ge ett uttalande på grund av brist på information”, skrev ägaren till fartyget, Neapel-baserade Marnavi, i ett meddelande på deras webbsida.

Italiens utrikesdepartement bekräftade att fartyget, som är lastat med 15 750 ton kaustiksoda, har kapats. I ett publicerat uttalande sade ministeriet att de anlitat marinens krisenhet och var i kontakt med besättningens familjer.

Det finns 18 besättningsmän ombord, sex italienare, fem ukrainare och sju indier.

En källa bland piraterna i Harardheere berättade för Somalia Report att fartyget kapats. ”Jag vet inte namnet på fartyget, men kaparna kontaktade några pirater i Harardheereområdet tidigare idag [tisdag] och berättade att de hade kapat det italienska fartyget”, sade en pirat som kallade sig Tuur.

Tuur sade att tankern nu är på väg mot Somalia och att piraterna är från Harardheere. Somalia Report sade att ledaren för gruppen ännu inte har identifierats. Eventuell lösensumma kommer troligtvis att delas mellan gruppens ledare och lokala piratbossar i området, sade källan.

Förra veckan släppte somaliska pirater den italienskägda oljetankern Savina Caylyn som kapades i februari. Lösensumman sades vara 11,5 miljoner dollar, enligt Reuters som fått sin information från en piratkälla.

Italiens premiärminister Mario Monti beskrev i ett uttlande hur de diplomatiska ansträngningarna hade gjort affären möjlig och uttryckte ”stor tillfredsställelse” över frisläppandet av fartyget, men han nämnde dock inte om en lösensumma betalats.

Översatt från engelska