Pinochet nära döden
Den forne exdiktatorn Pinochet fick en hjärtinfarkt på söndagsmorgonen.


En allvarlig hjärtinfarkt försvagar möjligheterna att förre chilenske diktatorn Augusto Pinochet ska dömas för de brott han anses ha begått under sin tid vid makten 1973-1990.

Läget är livshotande men stabilt för den ökände 91-åringen, uppger hans läkare.

Hjärtinfarkten inträffade på söndagsmorgonen. Pinochet fördes genast till militärsjukhuset i Santiago.

Läkaren, Juan Ignacio Vergara, sade i en första pressrapport vid lunchtid att läget för den forne statschefen förbättrats, men det var fortfarande extremt allvarligt.

Tidigare på dagen genomfördes en bypass-operation som var nödvändig för att rädda livet på patienten.

Senare på söndagen uppgav chilenska medier Augusto Pinochet måste genomgå ännu en hjärtoperation, rapporterar Reuters.

De senaste åren har Pinochet åkt in och ut på sjukhuset i samma takt som åtalen mot honom har öppnats på nytt. Han lider bland annat av diabetes som tillsammans med hög ålder ökar risken för att hjärtinfarkten ska ta livet av honom.

Fru, barn, barnbarn och andra personer nära den pensionerade generalen strömmade under dagen till sjukhuset. Flera av dem betonade allvaret i situationen för chilenska medier. Familjen Pinochets talesman Guillermo Garín berättade bland annat att ex-diktatorn fått sista smörjelsen eftersom läget var mycket instabilt när han anlände till akutmottagningen.

Bland Augusto Pinochets många motståndare rådde skepsis om det verkliga hälsoläget.

–  Pinochet har för vana att bli sjuk varje gång det fattas intressanta domstolsbeslut. På grund av det ser vi dem alltid som påhittade, sade Hiram Villagra, advokat i fallet Dödskaravanen, till tidningen El Mostradors hemsida.

Villagra syftar den här gången på att militärledaren sattes i husarrest tidigare i veckan för morden på två av Salvador Allendes livvakter. Allende var president i Chile när militären tog makten 1973 genom en våldsam statskupp.

Pinochet anklagas för att ha legat bakom mängder med kränkningar av mänskliga rättigheter under sina 17 år vid makten. Han misstänks också för att ha lagt beslag på stora statliga tillgångar och satt in dem på konton utomlands.

Den forne diktatorn fyllde 91 år den 25 november. På födelsedagen gjorde han ett uttalande där han tog det politiska ansvaret för handlingar under kuppen 1973. Han sade att hans enda motiv var att göra Chile till ”ett stort land och att hindra dess sönderfall”.

Uttalandet lästes upp av hustrun Lucia i hemmet.

Tiotusentals människor fängslades. Omkring 3 000 dödades eller ”försvann” och 28 000 utsattes för tortyr under diktaturen.

Pinochet har gripits flera gånger men ännu har ingen dom fallit mot honom.