Pinochet har avlidit


En vecka efter sin svåra hjärtinfarkt avled Chiles förre diktator Augusto Pinochet i dag. Han blev 91 år.

– Han avled omgiven av sin familj, sade läkaren Juan Ignacio Vergara till reportrar utanför det militärsjukhus dit expresidenten fördes förra söndagen.

I Santiago strömmade jublande chilenare ut på gatorna efter beskedet om att den gamle diktatorn var död.

I Storbritannien sade en talesman för Margaret Thatcher att den förra premiärministern var ”djupt sorgsen” över beskedet om Pinochets död.

Pinochet hade varit vid klen hälsa i flera år och led bland annat av diabetes. Efter hjärtinfarkten den 3 december genomgick han en angioplastik-operation – en ballongutvidgning av en artär. I samband med det gav en katolsk präst honom den så kallade sista smörjelsen.

När han drabbades av infarkten satt Pinochet i husarrest, anklagad för delaktighet i morden på två livvakter till den förre presidenten Salvador Allende som Pinochet avsatte 1973. Under sjukhusvistelsen blev han formellt fri mot borgen.

De sista åren av sitt liv var Pinochet indragen i en rad rättsprocesser för brott mot de mänskliga rättigheterna under sin tid som diktator 1973-1990. Med hjälp av skickliga advokater lyckades han alltid undgå rättegång och straff med hänvisning till svag hälsa och ett visst mått av senilitet.

Hans många kritiker anklagade honom för att simulera, så även när han lades in på sjukhus förra helgen.

I den chilenska högern var det många som älskade Pinochet för att han ”räddade” landet från marxismen. Men även många av hans mest lojala anhängare tog sin hand från honom när det 2004 avslöjades att han hade smusslat undan närmare 200 miljoner kronor till utländska bankkonton.