Pinochet fri från husarrest
Den chilenske Augusto Pinochet i Santiago, september 1973. Foto: AFP/ arkivbild


Chiles förre diktator är inte längre i husarrest. Men samtidigt som en borgenssumma fastställdes i dag kämpade den 91-årige Augusto Pinochet för sitt liv.

– Generalen svävar fortfarande i livsfara, men tillståndet är stabilt, sade hans läkare Juan Ignacio Vergara på förmiddagen lokal tid. Han tillade att tillståndet väntas förbli kritiskt i minst två dygn till.

Efter en hjärtinfarkt i söndags morse fördes Pinochet till militärsjukhuset i Santiago de Chile. Där genomgick han först en angioplastik-operation – en så kallad ballongutvidgning av en artär – men ytterligare ett ingrepp som övervägdes valde läkarna bort på grund av patientens höga ålder.

Nu finns det risk för komplikationer med njurarna och andningen. Det är dessutom inte uteslutet att han kan drabbas av ännu en hjärtattack.

Redan i söndags fick Pinochet sista smörjelsen och yngste sonen, Marco Antonio Pinochet, sade att ”hans öde ligger i Guds och läkarnas händer”.

Om han avlider nu skulle det sätta punkt för åratals ansträngningar att ställa honom inför rätta för mord och tortyr mot tusentals meningsmotståndare, för ”försvinnanden” och kidnappningar i samband med kuppen mot president Salvador Allende 1973 och under sitt 17 år långa styre. Han anklagas också för stöld av stora statliga tillgångar som placerats på konton i utlandet.

Husarresten som gällde när Pinochet kördes till sjukhus motiverades av två av de tusentals ”försvinnanden” som förekom under hans regim. Det var två av Allendes säkerhetsvakter som försvann i samband med den ökända ”Dödskaravanen” där Pinochettrogna soldater skulle rensa ut motståndare kort efter kuppen.

Dussintals medarbetare till Pinochet sitter i fängelse för mord och tortyr, men Pinochet själv har ännu inte ställts inför rätta.

Varenda gång en rättegång blivit aktuell har hans advokater lyckats övertyga Högsta domstolen om att generalen var ur stånd att försvara sig därför att han led av ”lindrig demens”. Det är den enda åkomma som ger en tilltalad chansen att slippa rättegång i Chile.