Pilflätningsworkshop på Rörstrand
Jenny Larsdotter förklarar hur man gör en kimning (Foto: Jenny Brandt, Epoch Times)


I helgen förvandlades Rörstrands utegård till ett mekka för trädgård och konstintresserade. Ute på den nyanlagda gräsmattan hade formgivare byggt upp läckra och inspirerande dukningar i olika miljöer och i marknadsstånd såldes diverse konsthantverk. Nyfikna besökare kunde också lyssna på föredrag och delta i workshops. 

Till exempel lärde Jenny Larsdottir ut pilflätning. Intresserade, däribland undertecknad fick till självkostnadspris prova på att fläta ett växtstöd av pil. En rolig och relativt enkel aktivitet som definitivt gav mersmak.

Som start fick vi välja 16 tjocka pilgrenar som vi körde ner i gräsmattan i en cirkel med tre fingrar upp till en handflatas mellanrum mellan grenarna. Därefter började vi göra en så kallad kimning. En flätning runt de tjockare pilgrenarna. Det gick till så att vi tog tre lite tunnare pilgrenar och började fläta motsols runt de nerkörda tjockare pilgrenarna. Allt enligt ett speciellt mönster som blev som ett mantra för oss deltagare under flätningstiden.

”Framför-framför-bakom, framför-framför-bakom..” På så sätt flätade man en efter en in de tunnare grenarna runt de tjockare. I början tyckte jag det var lite svårt och lyckades inte hålla ordning på de tre olika grenarna. Jag missade att fläta enligt mönstret och fick börja om från början igen, men när jag väl kom igång flöt det på och var ganska enkelt.

Efter några timmars flätning i den gassande solen lyckades vi alla göra färdigt varsitt växtstöd. Som avslutning hjälpte Jenny till att binda ihop pinnarna på toppen och göra en sorts dekorativ bullknut. Jenny berättade skrattande för oss att vissa av hennes tidigare deltagare blivit förvånade över hur stort det färdiga resultatet blir och andra visste inte hur de skulle få med sig det hem. I samma stund tänkte jag själv samma tanke och tvivlade på att jag verkligen skulle få med mig min pilkreaktion hem.

Men det gick! Jag lyckades klämma in det drygt 2,5 m långa växtstödet, mig själv, två barn och min mamma i vår lilla Lupobil. Som tur var gick det lätt att böja pilgrenarna. Med bilen till brädden fylld av pil kom vi således hem och nu står växtstödet och vajar glatt på balkongen med några nyplanterade växter i.


Jenny hjälper till att ta fram lagom tjocka pilgrenar

Jenny hjälper till att ta fram lagom tjocka pilgrenar


En annan variant av växtstöd

En annan variant av växtstöd