Piggare ben med stödstrumpor
Det finns stödstrumpor för både män och kvinnor för olika behov. Från sobert svarta till färglada mönstrade. (Foto: Epoch Times)


Vare sig våra ben får bära oss hela dagarna eller om vi har ett stillasittande arbete så blir vi hjälpta av stödstrumpor. Idag finns stödstrumpor för alla smaker och behov.

Man behöver inte vara gravid, överviktig eller ha hälsoproblem för att ha glädje av stödstrumpor.

Stödstrumpans elastiska kompressionskraft påskyndar blodflödet i venerna mot hjärtat. Blodcirkulationen får fart och det förebygger svullna ben och åderbråck.

Vid flygresor är stödstrumporna en god hjälp. Du minskar risken för blodpropp och lindrar de vanliga besvären man ofta känner efter många timmars stillasittande, som domningar, stickningar och ben som känns tunga som timmerstockar och tunga ben.

Varma sommardagar
kan det kännas fel att dra på sig ett par stödstrumpor men ska man gå och stå en lång dag i värmen är det en bra idé att använda stödstrumpor. Du slipper de svällda benen och faktum är många erfar att de känner sig piggare i hela kroppen.

Gravida kvinnor brukar rekommenderas att använda stödstrumpor. Många kvinnor får sina första åderbråck just under graviditeten.

Det finns fyra olika klasser på stödstrumpor. För dem som använder de i förebyggande syfte eller för lindriga besvär räcker det oftast med klass 1 strumpor.

För den som har uttalade besvär krävs det en kraftigt åtsittande stödstrumpa av klass 2 till klass 4. De har en kraftigare kompression som trycker tillbaka åderbråck och gör så att kärlväggarna inte kan svälla ut. Man bör vända sig till vårdcentralen för att få hjälp och råd för utprovning av lämpliga stödstrumpor.

Det finns sjukdomstillstånd då man inte bör använda stödstrumpor, som vissa bensår, diabetes, obehandlad hjärtsvikt, infektioner och nedsatt cirkulation i artärerna.  Rådfråga alltid läkare om du är osäker.

FAKTA OM ÅDERBRÅCK I BENEN

I lindriga fall ger åderbråck inga symtom, förutom att de syns om de är ytliga. Med tiden blir en allt större del av blodädran synlig. Den kan ömma vid beröring och huden runt omkring kan klia.

Åderbråck på benen ger ofta svullnad, tyngdkänsla och värk i underbenen, särskilt när man stått eller suttit länge. Om svullnaden inte behandlas uppstår ofta en brunaktig missfärgning av huden, eksem och bensår.

Så här kan du motverka åderbråck på benen:
•Undvik att sitta stilla alltför långa stunder, till exempel när du arbetar.
•Sitt med benen högt så ofta som möjligt.
•Använd elastisk strumpa, så kallad stödstrumpa, eller elastiskt bandage om du har tendens till bensvullnad. Distriktssköterskan kan ge råd.

Källa: Vårdguiden