Pigg återkomst för Prison Break
Skådespelarna Wentworth Miller (till vänster) och Dominic Purcell från den amerikanska tv-serien "Prison Break", franska sångaren Faf Larage och producent Paul Scheuring (till höger) (Foto: AFP/Valery Hache)


 • Prison Break säsong 3
 • Produktionsår: 2007-2008
 • Produktionsland: USA
 • Skapad av: Paul Scheuring
 • Medverkande: Wentworth Miller, Dominic Purcell, Amaury Nolasco, Wade Williams, Robert Knepper, William
 • Fichtner m fl.
 • Kommer ut: 080924

  Så var det dags får ytterligare en säsong med bröderna Michael Scofield (Miller) och Lincoln Burrows (Purcell). När serien nu är inne på tredje säsongen, och Scofield ska bryta sig ut från ytterligare ett fängelse, måste man ju fråga sig om serien fortfarande kan vara lika bra. För det finns ju risk för att det ska kännas som en tröttsam upprepning. Personligen tycker jag att seriens manusförfattare har gjort ett bra jobb för att hålla kvar tittarnas intresse.

  Första säsongen var det mest spännande jag sett på TV på senare år. Alla som saknat “MacGyver” (Lee David Zlotoff, USA/Kanada, 1985-1992) fick en ny favorituppfinnare i karaktären Michael Scofield, som många gånger överglänser till och med MacGyver i uppfinningsrikedom. Andra säsongen kändes dock lite vekare, eftersom de olika karaktärerna kändes som om de drev omkring mållöst.

  I tredje säsongen känns det som om serien återfått sitt fokus, kanske just tack vare att den återigen fokuserar på att karaktärerna ska bryta sig ut från ett fängelse. Tredje säsongens styrka ligger i att den inte är lika utdragen som den första eller andra; för till och med den mest trogna tittaren hade inte orkat följa serien om det såg ut som om de inte skulle lyckas fly förrän efter tjugo avsnitt.

  Detta har vi författarstrejken att tacka för. Precis som många andra förbannade jag den amerikanska nöjesbranschen då jag fick höra att manusförfattarna strejkade, vilket innebar att många serier var tvungna att ha långa uppehåll mitt i säsongen. Förutom uppehållen, innebar strejken även att vissa serier hade kortare säsonger. Men detta är en fördel för ”Prison Break”, eftersom den tredje säsongen bara har tretton avsnitt vilket innebär att handlingen utvecklas snabbare. Detta gör att tredje säsongen känns till och med mer intensiv än första säsongen.

  Efter tre säsonger är huvudrollsinnehavarna nu bekväma i sina karaktärer, vilket i sin tur resulterar i ett högst kompetent spel. Millers nedtonade spel av den intelligente Michael Scofield kompletteras perfekt av Purcells mer intensiva porträtterande av Scofields lite mer råbarkade bror, Lincoln Burrows.

  Fichtner återvänder även i tredje säsongen som den drogberoende och oberäknelige före detta FBI-agenten Alex Mahone. Hans nerviga spel gör att man blir nervös varenda gång han medverkar i en scen, eftersom man aldrig vet vad han kommer att göra.

  Bäst är dock Knepper, som den psykiskt labile seriemördaren T-Bag. När jag såg första säsongen var jag säker på att den, till en början, motbjudande karaktären snart skulle få vad han förtjänade. Men här återvänder han alltså än en gång. Trots att T-Bag är en dömd pedofil och mördare, har Knepper lyckats skapa en karaktär som man faktiskt tycker om. Anledningen till att man tycker om honom må vara att man älskar att hata honom, men det är ganska häpnadsväckande att Knepper lyckats hålla liv i karaktären så länge som han gjort.

  Har man sett de två tidigare säsongerna av denna moderna kultserie, vill man definitvt inte missa den tredje säsongen då vi bjuds på nya knep från Scofield och mer av T-Bags manipulativa natur. Efter att ha sett de första avsnitten av fjärde säsongen, kan jag konstatera att serien fortfarande har ett starkt driv i sin handling. Som det ser ut nu verkar det som om fjärde säsongen kan bli den bästa hittills. Så gillar man spänning är ”Prison Break” definitivt inte en serie man vill missa.