Pianolärare: Shen Yun når bortom allt som hon tidigare sett
Pam Skiba (vänster) och Rachel Williams njuter av Shen Yun Performing Arts på Citi Wang Theatre i Boston, Massachusetts, den 1 mars 2014. (Foto: Huiwen Ji/Epoch Times)


Rachel Williams, professionell pianoinstruktör som har vuxit upp med musik- och dansföreställningar, sade att Shen Yun Performing Arts var ”något mer än bara dans… det berörde djupare delar av själen”.

Rachel Williams såg Shen Yuns föreställning på Citi Wang Theatre på lördag eftermiddag tillsammans med Pam Skiba, verkställande direktör för East Village Place, ett boende för pensionerade i East Longmeadow, Massachusetts.

Bland Rachel Williams musikaliska prestationer är hon stoltast över det att när hon var gästforskare vid Oxford University i England grundade hon Oxford Harris Manchester Singers, skriver hon på sin hemsida.

Den enighet som märkets bland Shen Yuns klassiska kinesiska dansare förvånade Rachel Williams.

– Jag har aldrig upplevt skildringen av en samstämmighet i en föreställning på det viset som jag såg i denna show. Det var fantastiskt, sade Williams.

– Synkroniciteten – dansarna måste ha andats i synk. De måste ha varit på samma medvetandeplan för att kunna prestera på samma gång, bara så vackert. Det var den energi som kom ut från scenen, det var bara något som jag aldrig har upplevt i de dansföreställningar jag sett tidigare, tillade hon.

Det New York-baserade ickevinstdrivande företaget turnerar med ett uppdrag att återuppliva den 5000-åriga kinesiska kulturen, en kultur som tros vara gudomligt inspirerad.

På danskompaniets hemsida förklaras: ”Principer såsom godhet och rättvisa, anständighet och visdom, respekt för himlen och gudomlig vedergällning, allt kommer till liv, och strömmar över publiken. Med ett ursprung som kommer från konfucianismen, buddhismen och taoismen, är dessa ideal kärnan i den traditionella kinesiska kulturen.”

Shen Yuns dansare arbetar hårt med att förbättra inte bara sina kroppar och rörelser utan också sina sinnen och hjärtan. Klassisk kinesisk dans uttrycker dansarens inre sfär, som ska vara lika vacker som den yttre formen.

Pam Skiba höll med Rachel Williams i att föreställningen berörde själen. Hon har sett dansföreställningar i Kina, men hon sade att Shen Yun är väldigt annorlunda jämfört med de danserna hon sett där.

– Det kändes mer som konst. Detta var mycket konstnärligt, det bara drog dig in, sade hon.

Det kulturella arvet som visas av Shen Yun kan inte ses i Kina idag. Shen Yuns hemsida förklarar: ”Genom att ha tvingat ateism på samhället, har det kinesiska kommunistpartiet i årtionden lanserat olika kampanjer, särskilt kulturrevolutionen, för att förstöra inte bara kulturella platser, tempel och reliker, men även det kinesiska folkets tro på dygd och tro på det gudomliga.”

”Det Kinesiska kommunistpartiet hävdar idag, på ytan, att de återupplivar den traditionella kinesiska kulturen. Men oavsett hur dess insatser än har ramats in så är de verkningslösa. För det Kinesiska kommunistpartiet tar bort den kulturella kärnan av respekt för det gudomliga, och därmed plockar bort hjärta och själ i traditionell kinesisk kultur. Shen Yun försöker återuppliva dessa dygder världen över. ”

– Det var vackert, det var det verkligen. Det var graciöst och scenkostymerna var praktfulla.  Föreställningen var verkligen underbar, sade Pam Skiba.

Huiwen Ji ochTara MacIsaac rapporterade.

Översatt från engelska.

New York-baserade Shen Yun Performing Arts har fyra turnerande kompanier som framträder samtidigt runt om i världen. Shen Yun kommer att uppträda i Europa från början av mars bland annat i Genève (11-13/3), Frankfurt (15-16/3), och Amsterdam (18-20/3), Berlin (23-26/3), Paris (28-30/3) Bryssel (2-4/4) Barcelona (9-12/4). För vidare information besök Shen Yun Performing Arts.

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är vår tids mest betydelsefulla kulturevenemang. Vi har stolt rapporterat om publikens reaktioner sedan Shen Yun startade år 2006.