Petitionärer samlas i Peking för att demonstrera under de politiska mötena
Tusentals petitionärer från hela Kina kom till Peking för att protestera mot kommunistpartiet under de stora politiska mötena. (Foto tillhandahållet av källan i artikeln)


Petitionärer från hela Kina reste till Peking den 5 mars  för att protestera mot det Kinesiska kommunistpartiet, medan partitjänstemännen möttes för två stora politiska möten som kommer att avslutas med att partiledaren Xi Jinping blir regeringschef.

Hundratals petitionärer samlades runt Himmelska fridens torg, nära mötesplatsen i Folkets stora sal, med banderoller och flygblad, och ropade slagord som ”ner med kommunistpartiet”. Ett par hundra petitionärer demonstrerade även nära Pekings södra järnvägsstation.

Petitionärer, eller rättssökare, är människor som har blivit utsatta för orättvisor i sina respektive hemstäder och inte kunnat lösa det via de normala kanalerna. De söker då sin rätt hos myndigheterna huvudstaden, men det är sällan deras problem löses.

Zhang Jianping, ledare för Human Rights Campaign in China (HRCC) sade att mer än 10 000 petitionärer lyckades nå huvudstaden, fast många greps eller hindrades på andra sätt från att ta sig dit innan de politiska mötena började.

Flera hundra petitionärer samlades utanför Taoranting-parken i Fengtaidistriktet klockan 10 den 5 mars. En del ropade ”ner med korruption, ner med korrupta tjänstemän”, medan andra stod på knä på marken i protest, och uppmanade Xi Jinping att ”slåss mot tigrarna”, det vill säga de högt uppsatta korrupta kadrerna inom partiet.

En av petitionärerna, Liu Xiuzhao, talade med Epoch Times.

– Vi var mellan 600 och 700 personer i dag. Vi hade tänkt marschera till platsen för de två mötena, och vi gick på gatan i ungefär 40 minuter. Det var rätt uppseendeväckande; en del gick på knä och släpade benen efter sig. Till sist stoppades vi av säkerhetsvakterna. Det dök upp fem eller sex polisbilar, med mer än 20 poliser. De tog våra banderoller, flygblad och mobiltelefoner.

Fyra petitionärer som bar på flygblad och banderoller greps i den Förbjudna staden. Fler än 20 poliser rusade fram till dem bara några sekunder efter att de hade rullat ut banderollen.

En av dem, Zhang Guangrui, har sökt sin rätt i 11 år efter att hans familjetillgångar, som var värda miljoner, konfiskerades av en lokal domstol. Li Shulan, som var med honom och delade ut flygblad om de orättvisor de har utsatts för, hölls inspärrad i 10 dagar.

Zhang sade till Epoch Times att när han kom till polisstationen var det redan ett hundratal personer där som redan hade gripits. Alla hade protesterat på Himmelska fridens torg. Han sade att en gammal man hade ropat ”ner med partiet” till och med efter att han greps.

Enligt intervjuer med petitionärer undersöktes människor från Shanghai, Jilin, Henan och Zhejiang. Polisen kollade deras ID-handlingar runt Himmelska fridens torg, och de skickades endera till polisstationer eller ”svarta fängelser”, varifrån de sedan skulle skickas hem.

En kvinna vid namn Jiang Wenjie från Liaoningprovinsen, som för närvarande bor i byn Lu i Peking, försökte nå klagomålskontoret, men det slutade med att hennes hus omringades av säkerhetspersonal. Hon vägrade att öppna dörren för dem under tio timmar, eftersom de inte identifierade sig. Hon hade även beväpnat sig med en kökskniv och ropade enligt uppgift: ”Jag hugger er i bitar om ni vågar komma in i mitt hem!”

Översatt från  engelska