Petitionärer invaderar Peking inför årsdagen av 4 juni-massakern
<p>En petitionär håller upp en T-shirt med slagord på bröstet. Tusentals petitionärer rapporteras ha samlats i Peking på fredagen den 31 maj inför årsdagen av massakern den 4 juni 1989. Myndigheterna packade in dem i bussar. (Skärmdump från NTD Television via Epoch Times)


Inför den 4 juni, den 24:e årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg, strömmade petitionärer på fredagen in i Peking bara för att mötas av polisen som snabbt föste in dem i väntande bussar och sedan låste in dem i illegala ”svarta fängelser”.

Dissidentsajten Boxun uppskattar antalet petitionärer på plats till så många som 10 000, men antalet är omöjligt att få bekräftat. Petitionärer reser regelbundet från hela Kina till huvudstaden för att framföra sina klagomål mot de lokala myndigheterna. Vanliga frågor är markstöld, förment orättvisa domar och korruption.

Enligt uppskattningar från två ögonvittnen packades den 31 maj omkring 1 000 petitionärer, minst hälften av dem från Shanghai, in i bussar och kördes bort. Några av dem ska ha placerats i svarta fängelser.

Två faktorer ledde till det stora antalet, enligt en person med insyn i frågan och som talat med Civil Rights and Livelihood Watch, en sajt som håller ett vakande öga på petitionärer. Den sista fredagen i varje månad har kommit att betraktas som en dag för framförande av klagomål, och dessutom har den förestående årsdagen av 4 juni-massakern fått fler människor att gå ut på gatorna.

Hongkongtidningen Oriental Daily skrev att det stod fler än 20 stora bussar avsedda för petitionärer parkerade i närheten av Kontoret för brev och besök. Minst två personer blev svårt misshandlade av polisen på plats, enligt Oriental Daily.

Kong Lingzhen, en petitionär från Shanghai, sade till NTD Television att det fanns cirka 1 000 Shanghai-petitionärer där den 31 maj. ”Polisen på klagomålskontoret arresterade oss och satte oss på en buss till Jiujingzhuang”, ett av de stora svarta fängelserna i Peking. I svarta fängelser håller man petitionärer och andra inlåsta, och de verkar utanför rättssystemet.

Hu Jianguo, en annan petitionär, sade att omkring 500 personer packades in i bussar och fördes till ett annat svart fängelse.

Sound of Hope Radio
rapporterade att många petitionärer sagt att polisen med hot försökt få dem att inte resa till Peking under den kommande veckan med anledning av årsdagen av den 4 juni, en dag som av kommunistpartiets ledare ses som politiskt mycket känsligt.

Tang Jingling, en medborgarrättsadvokat från Guangdong, sade till Epoch Times i en intervju att det kinesiska kommunistpartiet för närvarande är i en sorts ”undantagstillstånd” inför 4 juni, och att dess säkerhetsstyrkor har hög beredskap.

Som en del av förberedelserna inför årsdagen av massakern har myndigheterna också genomfört en stor ”internetrensning” och stängt ner över 800 sajter som påstås ha ”obscent innehåll”. Rensningen kommer att pågå fram till slutet av juni, och aktivister misstänker att det är politiskt obekväma sajter som är de primära målen för kampanjen.

Översatt från engelska


<img class="size-full " src="/static/images/conv/1404/shanghai-petitioner2.jpg" alt="

Tusentals petitionärer rapporteras ha samlats i Peking på fredagen den 31 maj inför årsdagen 4 juni. Myndigheterna packade in många av dem i bussar och satte dem i illegala ”svarta fängelser”. (Skärmdump från NTD Television via Epoch Times)” width=”100%”>

Tusentals petitionärer rapporteras ha samlats i Peking på fredagen den 31 maj inför årsdagen 4 juni. Myndigheterna packade in många av dem i bussar och satte dem i illegala ”svarta fängelser”. (Skärmdump från NTD Television via Epoch Times)