Petitionärer gripna under partikongressen
Bilden visar petitionärer från olika delar av Kina som samlats i Peking, den 1 juli 2012. Nyligen greps ett antal petitionärer under kommunistpartiets 18:e kongress. (fotot kommer från en källa i Kina)


Ge Zhihui, som fått sitt hus rivet mot sin vilja, har utsatts för kommunistpartiets ”kontroll” under den 18:e partikongressen, för att hon under många år envist sökt sin rätt mot systemet.

För ungefär en månad sedan kidnappade myndigheterna hennes åttaårige son för att tvinga henne att komma till dem. Ge sade då att hon tänkte slåss för rättvisa trots att hennes sons liv var i fara, och såg till att kidnappningen blev allmänt känd.

I en video från förra året sade Ge Zhihui att myndigheterna också hade hotat henne genom sonen under de årliga partimötena, nationella folkkongressen och den politiskt rådgivande konferensen. Hon fängslades senare, och satt inlåst i två veckor.

I år kidnappade myndigheterna hennes exmakes mor för att tvinga fram henne under de ”två mötena”. Hennes son och exmake sitter nu båda illegalt inspärrade av myndigheterna under den 18:e partikongressen, och Ge uppmanar folk att visa sitt stöd.

Ge sade följande om sin situation:
– Ni har rivit ner mitt hus mot min vilja. Jag har blivit handikappad av den misshandel ni har utsatt mig för. Nu kidnappar ni min son och exmake. Kommunistregimen är en gangster. Släpp genast min son fri! Era handlingar kommer att straffa sig! Jag hoppas att alla Kinas medborgare, såväl som människorättsaktivister, kommer att uppmärksamma mitt fall.

Hu Jun, från Human Rights Campaign in China, uttryckte sin bestörtning över att en regering kan hålla ett barn som gisslan, och sade att han anser att regimen håller på att förstöra sig själv.
– Den är skyddad av polis, säkerhetstjänst och kärnvapen, men den fruktar en 40-årig kvinna i rullstol så mycket att den använder ett barn som gisslan! Det här kan inte rationaliseras. Kommunistpartiet är döende, och det här är dess sista galna handlingar innan det går under.

Wu Tianli, en petitionär i Peking, kallade kommunistpartiet för ”en skurkregim”.
– Det står mer än 20 personer och minst två bilar framför mitt hus. Jag kan inte gå ut, inte ens för att gå till doktorn. Vi lever under en skurkregim som världen aldrig sett make till, som brutalt förtrycker folket i den 18:e partikongressens namn.

Under den 18:e partikongressen har det statliga kontoret för brev och besök, det ”klagomålskontor” där folk har rätt att driva sina fall mot staten, varit kraftigt bevakat. Polisbilar från olika provinser och städer, såväl som civilklädda poliser finns överallt, och övervakar de intilliggande busshållplatserna. Varje provins har sin egen säkerhetspersonal i Peking, som ska övervaka och gripa petitionärer som dyker upp. Kontoret för brev och besök har just nu inte en enda petitionär, vilket är mycket ovanligt.

Översatt från engelska