Petitionär räddad efter räd mot "svart fängelse" i Kina
Kinesiska petitionärer visar upp dokument om sina fall i Peking. Nyligen bröt sig ett antal lokala petitionärer in i ett så kallat svart fängelse för att rädda en annan petitionär som hölls illegalt inspärrad av myndigheterna. (Teh Eng Koon/AFP/Getty Images)


En grupp kinesiska aktivister bröt sig för en tid sedan in i ett inofficiellt så kallat svart fängelse i en avlägsen del av Xinjiang i nordvästra Kina för att rädda en vän och medaktivist. Samtidigt såg de till att göra så mycket skada de kunde på det illegala häktet.

"Svart fängelse" är kinesernas namn på illegala interneringslokaler där lokala regimföreträdare fängslar petitionärer, aktivister och andra som man finner det lämpligt att låsa in – helt utan några lagliga procedurer. "Petitionärer" brukar man kalla de kinesiska medborgarna som söker sin rätt i olika ärenden hos de högre myndigheterna i Peking efter att ha utsatts för orättvisor eller övergrepp i sina hemstäder.

Det var 14 personer som hjälpte petitionären Tang Xueqin att fly genom att bryta sig in i det bostadshus i Shihezi i den autonoma regionen Xinjiang där han hölls inlåst, runt klockan fyra på morgonen den 24 augusti.

"Det här huset byggdes för att tjäna som bostäder åt människor med låg inkomst, men det har blivit ett svart fängelse för att internera petitionärer i stället", berättade Tang i en intervju med New York-baserade NTD Television.

Tang sade till NTD att han greps den 16 augusti eftersom det lokala styret ville hindra honom från att resa till Peking för att driva sitt fall. Det är den trettonde gången som han har gripits illegalt sedan 2012, sade han.

2006 togs Tangs jordbruksmark över av Xinjiang Production and Construction Corps, ett halvmilitärt, statligt styrt ekonomiskt kollektiv. Han fick dock inga pengar efter att han vräkts, och började då försöka söka sin rätt mot företaget. Det finns ett särskilt kontor i Kina för petitionärer, som är tänkt att ta emot brev, samtal och besök från människor och sedan hantera deras problem. I verkligheten görs ytterst lite inom det här systemet.

När Tang greps sade tjänstemännen till honom att de skulle låta honom träffa ledare inom det politisk-rättsliga utskottet för att diskutera hans problem, men det visade sig vara en fälla.

Tang låstes i stället in i ett svart fängelse och blev torterad. De 14 personerna som räddade honom var också petitionärer som tidigare internerats och utsatts för övergrepp på samma plats.

"Det som de håller på med kan inte kallas ‘upprätthållande av stabiliteten’ längre. De kidnappar och rånar en, och man kan inte ens göra motstånd. Om man gör det anklagas man för att störa den allmänna ordningen. Om man försöker kämpa emot blir man kallad för en våldsam terrorist", sade Tang.

Efter att Tang flytt från det svarta fängelset tog det honom tio dagar att ta sig till Peking. Han sade att han jagades av våldsmän som hyrts in av Xinjiangs byrå för offentlig säkerhet.

"Varje gång jag greps belönades vicedirektören för det lokala petitionskontoret, He Weigan, av regeringen. De lejde till och med gangsters för att föra tillbaka oss från petitionskontoret i Peking, och gangstrarna fick 100 000 yuan (ungefär lika mycket i svenska kronor) för varje infångad petitionär", sade Tang.

Enligt Tang sade en tjänsteman vid det lokala petitionskontoret en gång till honom: "100 000 är ingenting. Vi har massor av pengar. Lagen är ingenting. Vi har vår egen lag. Vad kan du göra mot oss?"