Peru planerar en flygplats nära världsarvet Machu Picchu
Turister vandra bland ruinerna av Machu Picchu-citadellet nordväst om Cuzco, Peru. Den gamla staden ligger på en 500 meter hög bergstop med lodräta stup på tre sidor. (Foto: Chris Bouroncle /AFP/Getty Images)


I ett försök att öka turismen planerar Peru att bygga en flygplats utanför staden Cusco, som ligger i närheten av inkaruinen Machu Picchu.

President Ollanta Humala sade i ett uttalande att hans regering skulle investera cirka 460 miljoner dollar i projektet eftersom ”det kommer fler turister” och det blir ”fler jobb i närområdet” med den nya flygplatsen.

”Vi satsar gärna pengar för att hjälpa samhällen att övervinna fattigdomen, men alltid med respekt för den gamla kulturen i Inkariket”, tillade han.

Humala sade att den nuvarande flygplatsen inte är tillräckligt stor för turismen. På onsdagen gick ett lagförslag igenom som gör det möjligt att expropriera mark i staden Chinchero för att bygga den nya flygplatsen.

Machu Picchu, som är med på Unescos världsarvslista, är Perus främsta turistmål men det finns en stor oro för att det växande antalet besökare kan skada platsens mystik. Peruanska myndigheter menar dock att massturism undviks av att det är så krävande att ta sig dit.

Otillgängligheten och vegetationen har bevarat staden relativt intakt under lång tid, vilket än så länge bidragit till att hålla turismen i schack.

Machu Picchu är numera invald som ett av världens sju nya underverk.

Machu Picchu är en välbevarad förcolumbiansk bergsstad i nuvarande Peru. Den upptogs på Unescos världsarvslista 1983.

Staden anses ha byggts av inkan Patchacuti omkring 1440 och var bebodd fram till den spanska erövringen av Peru 1532. Arkeologiska fynd visar att det inte var en vanlig stad utan snarare ett slags lantställe för inkan och hovet med ett stort palats och tempel.

Översatt från engelska.