Persson och Schibbye är benådade


Det etiopiska utrikesministeriet skriver i ett pressmeddelande att 1 950 fångar benådas på landets nyårsdag, som infaller den 11 september. Det nämns särskilt i meddelandet att de två svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye kommer att friges vid en kommande benådningsceremoni.

Svenskarna fick 11 års fängelse för att olagligt ha tagit sig in i landet och för att ha stött terroristaktiviteter, enligt domen. Meddelandet nämner även att benådningen skedde innan premiärministern Meles Zenawi avled.

En fånge som vill bli benådad måste uppriktigt ångra sig och ha uppfört sig bra om hans ansökan om benådning ska beviljas. Vid en presskonferens i Addis Abeba sade landets justitieminister Berhan Hailu att svenskarna hade bett om benådning och att det inte fanns någon anledning till att de inte skulle få det.

– De är ångerfulla och har bett om ursäkt, sade Hailu enligt SVT.

Lotta Schüllerqvist som är ordförande i den internationella organisationen Reportrar utan gränser och därför verkar för press- och yttrandefrihet är glad för svenskarnas skull. Men tänker på de etiopiska journalister som sitter fängslade, många dömda till livstid. Hon sade till SVT att hon önskar att de kunde få samma chans som svenskarna.

De två svenska journalisterna har varit fängslade i 14 månader. Många är de som kommer ihåg vad som hände när Dawit Isaak släpptes fri. Då var det något som gick på tok och Isaak fängslades på nytt, och därför väntar de med att glädjas tills svenskarna har kommit ut ur Etiopien.