Persilja – inte bara pynt
Persilja användes som medicinalväxt på romartiden. (Foto: AFP/arkiv)


Persilja är en av de mest välkända örterna i västvärlden och är populär i trädgårdar och krukor. De knallgröna bladen med den pikanta smaken används främst som smaksättare i dressingar och sallader.

Det finns två typer av persilja – den storbladiga, kontinentala varianten och en krusig variant. Den första har mer smak medan den andra är vackrare.

Persilja, eller Petroselinum crispum, härstammar från östra Medelhavet och användes ursprungligen som medicinalväxt under romartiden. Den verkar antiseptiskt på blod och inälvor och tros även ha cancerhämmande egenskaper.

Från 1500-talet och framåt började man i Italien odla persilja som en nyttoväxt. Den spreds sedan vidare till England, Tyskland och andra europeiska länder, och troligtvis även till Amerika. Den växte oftast i små trädgårdar och privata odlingar. Numera finner man den året runt i handeln.

Persilja är rikare på A-vitamin än någon annan grönsak, den innehåller också vitamin K och C. Skölj persiljan innan servering men försäkra dig om att inte dränka den eftersom det kan göra att C-vitaminet förloras.

Översatt från originalartikel på engelska.