Pepsi och Coca-Cola bland 12 värsta vattenförorenarna i Peking
Pepsi och Coca-Cola finns listade som "vattenföroreningsföretag" av myndigheterna i Peking. (Foto: The Epoch Times)


Läskedrycksjättarna Pepsi och Coca-Cola finns med på den topp 12-lista över vattenförorenare i Peking som nyligen släpptes i en rapport från stadens ekonomiplaneringsdepartement.

Med på listan fanns även andra företag som tillverkar eller tappar drycker på flaska samt mejerier. Qu Bing, talesman för Huiyan Group i Peking, Kinas största tillverkare av juice, sade att hans företags utsläpp av avloppsvatten var ”i linje med industristandarden”. Dessa kommentarer upprepades av andra drycktillverkare inklusive Pepsi och Coca-Cola som sade att deras verksamhet följde nationella riktlinjer.

En talesman för Pekings miljöskyddsbyrå citerades i China Daily, Han sade att fastän dryckestillverkarnas utsläpp ”nådde upp till de kinesiska standardnivåerna för förorenande utsläpp”, så kunde man, när det kom till miljöskydd ville han inte tala om vem som var ”bäst” utan vilka som var ”bättre”.

Han sade vidare att om de företag som listades i rapporten gick bara lite längre när det gällde att driva en ren produktion kunde de lämna ett viktigt bidrag till vattensparande i Peking.

Rapporten uppvisade dock mer än en ytlig uppmaning till dryckestillverkarna att förbättra renligheten på sina produktionsanläggningar. Företag som listades i rapporten kommer underkastas kvartalsvisa miljöinspektioner

Zhao Yali, generalsekreterare för CBIA, organisationen för de kinesiska dryckestillverkarna sade:
– När det gäller situationen i Peking, oavsett om man talar om Pepsi, Coca-Cola eller Huiyan Group, så är de alla mycket goda exempel på företag inom vårt område. Deras verksamhet uppvisar större socialt ansvarstagande än många andra företag.

Enligt CBIA övervakar företagen noggrant vad man släpper ut för föroreningar och har investerat i avancerade vattenreningssystem. Yali sade:
– Deras utsläpp följer i samtliga fall kinesisk standard. Vattnet används till tvätt, bevattning och som kommunalt vatten.

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/21412/