Pensionerad polis tar Shen Yun som förebild: ”Vi skulle kunna lösa alla problem"
Richard Magnan öste beröm över Shen Yun efter att ha sett föreställningen med sin fru, Céline Godin, vid Place des Arts i Montreal, Kanada, den 1 maj 2016. (Foto: Nathalie Dieul / Epoch Times)


Richard Magnan, pensionerad polisman öste beröm över artisterna och deras kärlek och hängivenhet för det konstnärliga hantverket, efter att ha sett Shen Yun Performing Arts på Place des Arts i Montreal, Kanada den 1 maj.

– [Föreställningen] gjordes med så mycket hängivenhet, så mycket kärlek, så mycket precision att jag sade till mig själv: om de som byggde mitt hus, tillverkade min bil, lagade min mat eller sydde mina kläder var lika hängivna perfektionen, skulle min bil inte gå sönder, mitt hus skulle vara perfekt, och jag skulle vara vid god hälsa, sade Magnan.

Det han sade gällde Shen Yuns dansare och musiker, men han vidgade perspektivet:

– Jag tycker att det gäller alla områden i livet, för om människor som arbetar inom polisen, brandkåren, inom juridik eller socialtjänst skulle vara så här hängivna, visa så här mycket kärlek, och försöka sträva mot perfektion, skulle vi lösa alla problem, sade han.

Shen Yun firar i år 10-årsjubileum för sitt uppdrag att återuppväcka den sanna, traditionella kinesiska kulturen.

Kompaniet turnerar runtom i världen varje år med ett helt nytt program för att uttrycka den andliga kärnan i Kinas 5 000-åriga kultur, som traditionellt betraktas som en ”gudomligt inspirerad civilisation”, enligt Shen Yuns hemsida.

Artisterna, som inkluderar världsledande klassiskt skolade musiker och dansare, tar publiken på en resa genom den urgamla civilisationen med hjälp av dansens och musikens universella språk.

Klassisk kinesisk dans, med sina svåra hopp- och snurrtekniker kombinerat med mild elegans, är en av de mest rigorösa och expressiva konstformerna, och har spelat en nyckelroll när det gäller att bevara den gamla kinesiska kulturen.

Att bli en bättre person

Richard Magnan önskade att han hade sett den här föreställningen tidigare – mycket tidigare. Men han är glad över att ha sett det nu.

– Jag skulle ha velat se den när jag var 15. Jag skulle ha varit en bättre vandrare, en bättre dansare. Jag skulle ha legat närmre perfektionen. Men jag är 65, och det är okej. Jag kan förbättra mig under resten av mitt liv, och jag tror att det är det viktiga, sade han.

Magnan har också en plan för att bli en bättre person, med hjälp av Shen Yun.

– Det är som ett foto jag har i huvudet, en liten film som jag spelade in. Jag kommer att minnas en del av den här föreställningen, och det kommer att hjälpa mig, sade han.

Hustrun Céline Godin sade att hon gillar dans, och att hon även tyckte mycket om Shen Yuns orkester.

– Jag gav dem en stående ovation, sade hon.

Bland de 20-talet nummer som föreställningen består av, som visar legender från det forntida Kina samt etniska danser och folkdanser, finns även danser som berättar hjältehistorier från forntid till nutid.

Magnan, som var polis i sitt yrkesliv, kommenterade också framställningen av hur utövare av den traditionella kinesiska meditationsmetoden falungong förföljs av den kinesiska kommunistregimens polis.

Han sade att scenerna var väl komponerade och hade en positiv effekt.

– Vi måste tala om [denna fråga], vi kan inte undvika det, sade han.

Hustrun Céline Godin sade det var svårt att tro att man i dessa dagar i Kina inte tillåts utöva metoden ”och göra de där enkla övningarna”.

Mathieu Côté-Desjardin och Cindy Chan rapporterade.

Det New York-baserade Shen Yun Performing Arts har fyra dans- och musikkompanier som ger föreställningar runt om i världen. För mer information, besök Shen Yun Performing Arts.

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är ett betydande kulturevenemang i vår tid. Vi är stolta över att ha rapporterat om publikreaktioner sedan Shen Yun startade 2006.