Nelson Mandelas vän kallar Shen Yun "magnifikt"
Frikkie Eloff såg årets Shen Yun-föreställning i San Jose, Californien den 3 januari 2016. (Foto: Abraham Thompson /Epoch Times)


Frikkie Eloff, en nära vän till den framlidne Nelson Mandela, säger att han sett många enastående föreställningar i USA. Men den bereste pensionerade domaren i Högsta domstolen i Pretoria i Sydafrika anser att Shen Yun Performing Arts ”verkligen tar priset”.

91-årige Eloff satt i publiken vid Shen Yun Performing Arts föreställning på San Jose Center i Kalifornien den 3 januari, han gav föreställningen översvallande beröm.

– Jag fylldes av beundran, lycka och glädje. Det är svårt att hitta rätt ord för att beskriva storheten i det som jag har sett här.

Eloff, vars sista befattning före pensioneringen var som domare och ordförande i Högsta domstolen i Pretoria, Sydafrika, kallade New York-baserade Shen Yuns föreställning för storslagen.

Han slogs av ”synkroniseringen, elegansen i rörelserna, trotsandet av gravitationen, färgrikedomen och glädjen” som dansarna visade upp.

Försöker bygga en bättre framtid

Klassisk kinesisk dans, som är vad Shen Yun ägnar sig åt, är en mycket uttrycksfull och krävande konstform med djupa rötter i traditionen. Shen Yun strävar efter att återuppliva och bevara den 5 000 år gamla gudomligt inspirerade kulturen från Kina.

Kompaniet ger liv åt legendariska berättelser, scener från olika dynastier och folkdanser, genom eleganta luftburna tekniker, som hopp, språng, och olika slags volter.

Eloff såg i föreställningen en andlighet och ett positivt sätt att sprida den traditionella kinesiska kulturen, liksom hopp inför framtiden.

– Med en blick riktad mot framtiden försöker de bygga en bättre framtid. Det är den positiva ton jag uppfattade här, sade Eloff.

Han imponerades av de ”tekniska landvinningarna” av skaparna bakom bakgrundsprojektionen. Som ett hjälpmedel till de berättelsebaserade dansnumren har man skapat olika digitala bakgrundsprojektioner, ett slags ”magiska fönster till helt olika världar”, enligt Shen Yuns hemsida.

”Från de vidsträckta, öppna grässlätterna i en dans, till den värdiga elegansen i Tangdynastins paviljonger i en annan; från dammiga gula slagfält till tropiska stränder, från Himalayas toppar till pittoreska vyer från Gula flodens deltaland – det finns inga gränser för hur den digitala projektionen kan expandera och förvandla scenen”, står det vidare på Shen Yuns hemsida.

Den harmoniska föreningen av klassisk kinesisk dans och modern teknik imponerade på Eloff:

– Professionaliteten, storheten, och den övergripande vackra presentationen var magnifik.

– Jag ska berätta för min familj och släkt hur mycket vi njöt av att se föreställningen, sade han, och tillade:

– Jag kommer aldrig någonsin att glömma det.

Abraham Thompson och Larry Ong rapporterade.
Det New York-baserade Shen Yun Performing Arts har fyra dans- och musikkompanier som ger föreställningar runt om i världen. För mer information, besök Shen Yun Performing Arts.

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är ett betydande kulturevenemang i vår tid. Vi är stolta över att ha rapporterat om publikreaktioner sedan Shen Yun startade 2006.