Pengar skall locka sjuksköterskor att jobba över sommaren
Operationer under sommaren kan komma att begränsas till de allra nödvändigaste om det råder sjuksköterskebrist. Bilden har inget samband med artikeln. (Foto: AFP/Alexander Klein)


Stor sjuksköteskebrist i sommar har lett till att Karolinska Universitetssjukhuset lockar sjuksköterskor med pengar för att skjuta upp sin semester.

Sjukvården i Stockholm rustar sig för att klara av sommaren men läget är kritiskt. På Karolinska kommer det att finnas färre vårdplatser än förra året då man inte har lyckats anställa några sjuksköterskor.

Bristen har nu lett till att Karolinska erbjuder 15 000 kronor i bonus om sjuksköterskorna skjuter på två veckors semester till efter augusti. Om de istället skjuter på en vecka så erbjuds de 8 000 kronor, skriver Dagens Nyheter.

Facket är mycket
kritiskt till upplägget då man anser att sjuksköterskorna verkligen behöver sina fyra veckors sammanhängade semester eftersom arbetet är tufft inom vården.

”Jag har tidigare varit med om hur personalen lockats med extra pengar och sedan aldrig kunnat ta ut någon semester under hösten för att det saknas personal då också”, säger Sinerva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, till DN.

Vad bristen på sjuksköterskor beror på råder det delade meningar om. Facket hävdar att det finns sjuksköterskor att anställa men att de hellre väljer att jobba i Norge där lönerna är betydligt högre.

Chefsläkarna anser dock att det finns en brist då bemanningsfirmor som erbjuder höga löner inte kan rekyrtera tillräckligt med sjuksköterskor.

Vad orsaken än är så kommer det med all sannolikhet att bli en tuff sommar för vården. I år kommer vården dessutom att få ta hand om ytterligare 35 000 inflyttade stockholmare. Man kommer dock försöka hitta lösningar för att klara den här sommaren genom att skjuta på all vård som inte är akut till ett senare tillfälle.