Pen-pris till fängslad Epoch Times-skribent
Välkände frilansskribenten Yang Tongyan från staden Nanjing i Kina. (Foto: Epoch Times)


Kinesiske dissidenten Yang Tongyan, en välkänd frilansskribent som bland annat skriver för Epoch Times, har tilldelats det prestigefyllda Pen/Barbara Goldsmith Freedom to Write-priset.

Han kommer dock inte kunna delta i prisceremonin i New York senare denna månad eftersom han för närvarande avtjänar ett 12-årigt fängelsestraff i Kina för ”undergrävande av statsmakten”.

Priset, som delas ut av den globala litterära organisationen International Pen, är till för att hylla internationella litterära personer som förföljts eller fängslats för att de utövat sin yttrandefrihet.

– Vi hyllar en oerhört modig kollega som återigen fängslats för att han utnyttjat sin yttrandefrihet, sade Larry Siems, ansvarig för programmet Freedom-To-Write, till Epoch Times.

– Vi hoppas att detta pris och uppmärksammande kommer att hjälpa honom få erkännande och släppas fri. Vi hoppas att det även drar uppmärksamhet till de andra 37 fängslade skribenterna så att de också släpps innan OS i sommar.

Yang är känd för sina kritiska texter som publiceras på hemsidor som Epochtimes.com och Boxun.com. Bland dessa finns texter som han skrivit från fängelset.

Han ”försvann” den 23 december 2005 efter att ha gripits utan fullmakt samma dag och hållits avskuren från yttervärlden i en arrestlokal i Zhenjiang i Jiangsuprovinsen. Hans familj fick inget veta om gripandet vid den tidpunkten, utan fick en formell upplysning om det från Allmänna säkerhetsbyrån i Zhenjiang en månad senare.

Yang fälldes för undergrävande av statsmakten för att ha publicerat regimfientliga artiklar på internet, organiserat en avdelning av det illegala China Democracy Party, deltagit i ”Velvet Action Movement”, valts som en medlem av dess ”interimsregering för ett demokratiskt Kina” och tagit emot illegala ekonomiska medel från utlandet för att ge till fängslade dissidenter och deras familjer.

Den 16 maj 2006 dömdes han till 12 års fängelse efter en tre timmar lång rättegång som var stängd för allmänheten.

I tidigare texter som publicerats på Epoch Times internationella hemsida lade Yang fram konkreta steg mot demokratiska reformer och hyllade individuell aktion mot kommunistregimens informationsblockad.

I en artikel med titeln ”Yearn Heron Liu Chengjun” som publicerades på Epochtimes.com den 24 juli, prisade Yang Falun Gong-utövaren Liu Chengjuns agerande. Liu tog sig 2002 tillsammans med flera andra in på kabeltv-nätverket i städerna Changchun och Songyan och sände förbjuden information om den statliga förföljelsen av Falun Gong.

Liu greps den 24 mars efter en storskalig spaning. Han dömdes till 19 års fängelse av Changchuns mellanliggande folkdomstol den 20 september och dog på Jilinuniversitetes kinesisk-japanska sjukhus den 26 december 2003. Det fanns bevis på att han utsatts för grym, långvarig tortyr i fängelset.

”Hur många personer förutom Liu Chengjun och hans medutövare har kapaciteten och modet att använda modern teknologi för att slå mot makten? Deras handlingar har satt skräck i härskarna, uppmuntrat människor som söker frihet och demokrati och fått dem som inte insett Falun Gongs moraliska styrka att skämmas. Ord kan inte uttrycka vår saknad efter och vördnad inför broder Liu Chengjun” skrev Yang.

Yang är även en av de nära 200 medlemmarna av oberoende kinesiska Pen-centret som etablerades 2001 av dissidentförfattare inuti Kina eller i exil.

Pen har bjudit in Yangs advokat, Li Jianqiang, att resa från Peking till New York för att ta emot priset å Yangs vägnar vid Pens årliga gala på Naturhistoriska museet den 28 april.

Li, som även han är medlem av det oberoende kinesiska Pen-centret, har representerat minst åtta av de 38 författare och journalister som enligt Pen har fängslats i Kina för att de utövat sin yttrandefrihet. Han fråntogs sin juristlicens förra året som ett resultat av detta.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-4-16/69284.html