Pekingvänliga ligister misshandlar studenter på Hongkongs gator
Mannen skriker åt polisen för att denne inte skyddar demokratirörelsens demonstranter från att bli attackerade av betalda gangsters i Hongkong 4 oktober 2014. Tiotusentals var ute i en fridfull demonstration i centrala Hongkong trots polisens trakasserier. (Foto: Alex Ogle / AFP / Getty Images)


En grupp män angrep de demonstrerande studenternas läger på två platser i Hongkong i dag. De rev några av deras tillfälliga strukturer och slog demonstranterna i huvudet. Polisen stod mest och tittade på, enligt vittnen.

Bilder av blodiga män som fördes till sjukhus kom ut på sociala medier på eftermiddagen, efter att ligisterna attackerat dem.

Huvudattacken ägde rum i Mongkok, ett livligt shoppingdistrikt där lokalbefolkningen bor tätt ihop i små lägenheter ovanför de många klädes-, detaljhandels- och elektronikbutikerna på de myllrande sidogatorna.

Studenterna där har under den gångna veckan stängt av gator i Mongkok och rest barrikader och stora tält, där de håller tal om Hongkongs politiska framtid.

På eftermiddagen rusade en grupp män på studenterna, rev ner deras presenningar och slog och knuffade runt dem.

Åskådare försökte förmå polisen att ingripa. Vittnen sade dock att dessa ansträngde sig minimalt för att stoppa våldet.

Polisen tittade bara på

”Jag såg vad de gjorde mot studenterna i dag”, sade Ng, en 32-årig man som inte ville uppge sitt fullständiga namn med hänsyn till sitt arbete. När han berättade om vad som hänt – ungdomar som stod fredligt medan de blev slagna i ansiktet av äldre män medan polisen inte gjorde någonting – började han gråta. ”Det är väldigt sjukt”, sade han.

Ng påpekade att polisen befann sig bara några meter från misshandeln, men ingrep inte.
Malk Chan, 29, reklamstudent, sade att han och ”alla” anser att attackerna på något sätt utförs i samverkan med Hongkongs regering, som gav polisen order om att inte gripa angriparna.

”Alla” omfattar inte riktigt alla. En ung man i närheten förklarade att han tyckte det var olämpligt att helt enkelt spärra av gator för att föra fram sin ståndpunkt, men känslan av att attackerna inte var spontana, eller enbart begränsade till lokal frustration, var utbredd.


Tiotusentals demokratiaktivister hurrar under talen som hölls på lördagskvällen i Hongkong.  De fortsätter att ockupera gatorna i Hongkongs finansdistrikt. De hotar att utvidga sin kampanj för att få fria val och Hongkongs högsta ledare avsatt. (Foto: Paula Bronstein / Getty Images)

Tiotusentals demokratiaktivister hurrar under talen som hölls på lördagskvällen i Hongkong. De fortsätter att ockupera gatorna i Hongkongs finansdistrikt. De hotar att utvidga sin kampanj för att få fria val och Hongkongs högsta ledare avsatt. (Foto: Paula Bronstein / Getty Images)

Polisens taktik

Cheung Mung-ting, en 19-årig juridikstuderande, hade tankar om polisens taktik:
”Anledningen till att polisen inte ingriper är att de ska kunna säga att det är en våldsam rörelse och sedan gå in och ta över”, sade hon.

”Naturligtvis kommer de inte att säga att de skickades av regeringen, men alla vet det.”

Hon rabblade upp en lista över grupper med namn som ”Kärlekens röst för Hongkong” och ”Hjälp Hongkong att tala”, som dök upp först efter att Hongkong nuvarande högste ledare, Leung Chun-ying tillträdde, sade hon.

”Även om det inte finns något direkt bevis för deras kopplingar till Peking så räcker det med att se på vad de håller på med för att förstå vilka de är.”

Triader inblandade

Förutom, eller kanske vid sidan av den potentiella kopplingen till Peking, anses det allmänt i Hongkong att triaderna verkar i och runt Mongkok. BBC-reportern Carrie Gracie twittrade sent på torsdagskvällen: ”Poliskälla säger: ’Helt klart triader inblandade’.’”

Sent på kvällen, efter att dagens våld och tumult hade lagt sig, gjorde polisen ett halvhjärtat försök att rasera gatubarrikaderna. Befästningar förstärktes snabbt av unga män, som sade att de ansåg att regeringens mål under torsdagen i själva verket varit att rensa Mongkok, något de uppenbarligen inte hade lyckats med.

Apple Daily, en av de få tidningar i Hongkong som har stött protesterna, twittrade på torsdagsmorgonen att bara ett fåtal demonstranter var kvar i Mongkok innan attacken. Folkmassan växte dock betydligt attackerna blev kända, och vid midnatt var det fortfarande hundratals människor i en stor myllrande folkmassa, och människor klättrade på tunnelbaneentréer och telefonkiosker.

Efter våldet sade Hong Kong Federation of Students, som leder protesterna i regerings- och finansdistrikten, att man tänker lägga de planerade samtalen med Hongkongs chefssekreterare Carrie Lam på is.