Pekingvänlig radiokanal utreds i USA
G&E Studios VD James Su (vänster) tillsammans med Universals vice styrelseordförande Ron Meyer. G&E utreds nu i USA för att dess radiosändningar misstänks bryta mot amerikanska lagar rörande utländska staters propaganda. (Valerie Macon/Getty Images)


En kinesisk radiokanal som sprider Pekingvänliga nyheter utreds av det amerikanska justitiedepartementet.

Efter ett avslöjande reportage av Reuters om det kinesiska radionätverket China Radio International (CRI), utreds nu ett företag med kopplingar till nätverket. Bolaget, G&E Studio, misstänks för att bryta mot amerikanska lagar gällande utländska staters propaganda genom sina sändningar. Det ägs till 60 procent av en av CRI:s dotterbolag. G&E Studios vd James Su förnekade för Reuters att företaget är del av någon propagandasatsning, men ville inte berätta hur det finansieras.

CRI ses som en del av Kinas ”mjuka makt” internationellt. På liknande sätt som exempelvis Voice of America (VOA) sprider ett amerikanskt nyhetsperspektiv i andra länder, försöker den sprida ett regimtroget kinesiskt nyhetsperspektiv utomlands, på många olika språk. En viktig skillnad mot exempelvis VOA är dock att CRI inte öppet deklarerar att man finansieras av den kinesiska staten. Reuters artikel visar också att man alltså arbetar ännu mer för att dölja anknytningen, genom att gå via dotterbolag och regimvänliga utlandskinesiska entreprenörer.

I Reuters-artikeln nämns ett exempel på hur de CRI-anknutna kanalerna rapporterar. När tio länders utrikesministrar i augusti hårt kritiserade Kina för de konstgjorda öar man bygger i Sydkinesiska sjön, nämndes ingenting om projektet i radiosändningen. I stället förklarade en kommentator att spänningarna i området berodde på att icke namngivna ”utländska krafter” försökte ”ta sig in den här delen av världen genom falska påståenden”.